c S

Juncker in Tajani v Ljubljani odprla Hišo EU in predstavljala poglede na prihodnost unije

06.03.2017 08:17 Ljubljana, 03. marca (STA) - Predsednika Evropske komisije in Evropskega parlamenta Jean-Claude Juncker in Antonio Tajani sta se v Ljubljani sešla s slovenskim političnim vrhom, s katerim sta izmenjala poglede na prihodnost EU. Skupaj sta tudi uradno odprla Hišo EU v Ljubljani, ki pod eno streho združuje evropske institucije in jih bo tako približala državljanom unije.

Tajani je ob slovesnem odprtju novih prostorov, v katerih sta od oktobra lani tako predstavništvo Evropske komisije kot tudi informacijska pisarna Evropskega parlamenta, ocenil, da bo nova Hiša EU omogočila lažje sodelovanje med evropskimi institucijami ter državljani in njihovimi skrbmi. "Za zaustavitev populizma je treba najti dobre odgovore za državljane," je poudaril in ocenil, da bodo dobre odgovore lahko nudili tudi Hiši EU.

V luči aktualne razprave o prihodnosti EU je poudaril, da je Evropa več kot le enotni trg ali evro. "Evropa so tudi sanje in naša identiteta," je dodal. "Vsi smo Evropejci in moramo delati skupaj, moramo biti enotni, za našo državo in EU. To je prihodnost in edina možnost, če želimo tekmovati z Rusijo, ZDA, Kitajsko ali Indijo," je še povedal in poudaril, da bi bilo končanje EU velika napaka.

Tudi predsednik Evropske komisije Juncker je v nagovoru izpostavil pomen skupnega prostora evropskih institucij v Sloveniji. "V to hišo je treba privabiti čim več Slovencev. Mora biti prostor, kjer se razpravlja o evropskih zadevah," je dejal. Po njegovem je treba državljane učinkovito informirati o EU.

Premier Miro Cerar je poudaril, da bo nova hiša EU nudila tudi možnost bolj učinkovitega pretoka informacij med slovenskimi oblastmi in evropskimi institucijami. Po njegovem pa se je treba tudi zavedati, da je "EU naš skupni dom, v katerem živimo in ga soustvarjamo".

Evropska komisarka za promet Violeta Bulc je ob odprtju dejala, da bodo novi prostori primerni tudi za razpravo o beli knjigi o prihodnosti EU, ki jo je pred dnevi predstavil Juncker.

Predsednik Evropske komisije je z odprtjem nove Hiše EU sklenil dvodnevni uradni obisk v Sloveniji, ki ga je začel dan po predstavitvi predlogov za reformo EU, ko se je sešel s premierjem Cerarjem in se pogovarjal z mladimi. Drugi dan obiska sta ga ločeno sprejela predsednik DZ Milan Brglez in predsednik republike Borut Pahor.

Slednji je po pogovorih povedal novinarjem, da je bil nekoliko razočaran nad predlogi za reformo EU, ki jih je ta teden predstavil Juncker, saj je pričakoval več. Vendar po pojasnilih razume, da pravzaprav naenkrat ni bilo mogoče storiti več. To je po njegovih besedah prvi korak, ki zdaj odpira možnost vsem, ki želijo razmišljati o prihodnosti Evropske unije, da to storijo.

Juncker je dejal, da so v beli knjigi vladam, javnosti in civilni družbi ponudili vrsto možnosti, pri čemer se komisija ni izrekla, kateri je bolj naklonjena. "Na koncu bo to verjetno mešanica različnih možnosti," je menil.

Brglez je izrazil ponos, da je Slovenija prva med državami članicami EU, ki je dobila priložnost predstaviti svoja stališča in poglede glede bele knjige. Opozoril je na velik pomen parlamentarne dimenzije v procesu te razprave in spomnil, da je v središče treba postaviti pričakovanja državljanov. Juncker je poudaril, da je bela knjiga iskren, a hkrati tudi drzen poskus spodbuditi široko razpravo ter temeljit in kakovosten premislek, pri čemer ta ne sme ostati brez končnega rezultata.

Novi predsednik Evropskega parlamenta Tajani je enodnevni delovni obisk v Sloveniji začel z delovnim zajtrkom s predsednikom DZ, nato sta ga ločeno sprejela predsednik republike Pahor in premier Cerar.

Brglez je na srečanju s Tajanijem ponovil, da je Slovenija trdno zavezana evropskim vrednotam in standardom, zato želi ostati ustvarjalen in konstruktiven člen EU. Tajani je izpostavil pomen odnosa Evropskega parlamenta s parlamenti članic unije in spomnil, da je ob 60. obletnici rimske pogodbe izjemno pomembno, kakšno bo skupno in enotno sporočilo sedanjim in prihodnjim rodovom. Po njegovem mnenju mora biti eno od ključnih sporočil, da Evropska unija ne sme biti problem, temveč rešitev.

Brglez je ocenil, da morajo medinstitucionalni odnosi med Evropskim parlamentom, Evropsko komisijo ter nacionalnimi parlamenti in vladami temeljiti na več kot "zgolj minimalnem skupnem imenovalcu", pri čemer je treba upoštevati zlasti želje in potrebe ljudi, še posebej mladih. V odgovoru je Tajani poudaril, da se mora EU več in bolje ukvarjati s stabilnostjo tako na notranjem trgu kot na socialnem, varnostnem in zunanjepolitičnem področju.

Po odprtju Hiše EU se je Tajani sešel z evropskimi poslanci iz Slovenije in imel novinarsko konferenco. Na njej je ponovil, da je za prihodnost Evropske unije najpomembnejša njena enotnost. Ta je nujna za reševanje težav, s katerimi se sooča, kot sta migracijska in gospodarska kriza, terorizem in boj proti revščini, pa tudi za položaj unije v svetu.

V zvezi s petimi različnimi predlogi Evropske komisije za prihodnost EU je Evropski parlament po besedah Tajanija bolj naklonjen "bolj ambicioznim predlogom". Ob tem je dopustil tudi Evropo več hitrosti, ki je eden od možnih scenarijev komisije, a to idejo po njegovem lahko razvijemo le ob spoštovanju pogodbe EU, ki ponuja različne rešitve.

Predsednik Evropskega parlamenta je obisk sklenil s pogovorom z mladimi, s katerimi je v ljubljanski Hiši EU govoril o aktivnem državljanstvu in prihodnosti EU. Mlade je predvsem zanimalo, kaj pomeni brexit za EU in Veliko Britanijo ter na kakšne načine se lahko spodbuja aktivno državljanstvo, čeprav na slednje ni ponudil konkretnih odgovorov.

Tajani je sprva poudaril, kako pomemben mu je dialog z mladimi, saj so mladi prihodnost Evropske unije. "Potrebujemo vaš zagon in moramo zgraditi sanje za vas," je dejal.