c S

Volkswagnova goljufiva programska oprema kriva za 1200 prezgodnjih smrti

03.03.2017 15:39 Pariz, 03. marca (STA) - Onesnaženje, ki ga je povzročilo 2,6 milijona Volkswagnovih vozil z goljufivo programsko opremo, prodanih v Nemčiji med letoma 2008 in 2015, bo v Evropi zakrivilo 1200 prezgodnjih smrti. Od tega naj bi jih bilo okoli 500 v Nemčiji, preostale pa v njenih sosednjih državah, kaže danes objavljena študija zdravstvenih posledic škandala.

"Raziskovalci predvidevajo, da bo kot posledica lažnega prikazovanja izpustov 1200 Evropejcev umrlo prezgodaj - vsak bo izgubil desetletje življenja," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP navedli na massachusettskem inštitutu za tehnologijo, ki je sodeloval pri študiji, objavljeni v publikaciji Environmental Research Letters.

Ista ekipa raziskovalcev je pred tem ugotovila, da bodo emisije 482.000 v ZDA prodanih Volkswagnovih vozil skrajšale življenje 60 Američanom. "Onesnaženje zraka se ne meni za politične meje," je poudaril soavtor študije Steven Barrett.

Študija prav tako opozarja, da bi Volkswagen v primeru, da bi lahko odpoklical in popravil vsa vozila s takšno programsko opremo, preprečil 2600 dodatnih prezgodnjih smrti in zdravstvu prihranil za 4,1 milijarde evrov stroškov.

Afera "dieselgate" je izbruhnila septembra 2015, ko so v Volkswagnu priznali, da so v 11 milijonov vozil po vsem svetu vgradili programsko opremo, ki je na testih prikazovala nižje vrednosti izpušnih plinov. Prevaro so razkrile oblasti v ZDA, Volskwagen pa je tam že pristal na plačilo več kot 23 milijard dolarjev kazni in odškodnin.