c S

Za člane fiskalnega sveta osem prijav

03.03.2017 14:45 Ljubljana, 03. marca (STA) - Na četrti razpis finančnega ministrstva za predsednika in člana fiskalnega sveta je prispelo osem prijav. Dodatna posvetovanja s poslanskimi skupinami bodo stekla predvidoma naslednji teden, so danes povedali na ministrstvu.

Slovenija bi morala fiskalni svet, katerega glavna naloga bo ocenjevanje vzdržnosti in skladnosti javnofinančne politike s fiskalnim pravilom, dobiti še pred koncem leta 2015. A se je zapletlo, saj dva javna poziva nista pripeljala do ustreznih kandidatov, na tretjem razpisu izbrani kandidati pa marca lani niso dobili zadostne dvotretjinske podpore v DZ.

Četrti razpis je finančno ministrstvo objavilo 27. januarja. Nanj so se lahko prijavili kandidati, ki so strokovnjaki s področja makroekonomije, javnih financ ali ekonomije. Imeti morajo najmanj 10 let delovnih izkušenj na svojem strokovnem področju, pri čemer se ocenjujejo tudi poslovna uspešnost, uspešnost na dosedanjih delovnih mestih in ugled.

Med prijavljenimi kandidati sta po informacijah Dnevnika znova Marjan Senjur in Davorin Kračun, ki jima marca lani v DZ ni uspelo dobiti zadostne podpore. Med novimi imeni se pojavljajo nekdanji minister za delo, družino in socialne zadeve Vlado Dimovski, Alenka Jerkič, svetovalka za ekonomsko in finančno politiko na slovenskem stalnem predstavništvu v Bruslju, in Duncan Last, nekdanji svetovalec za JV Evropo pri Mednarodnem denarnem skladu.