c S

Svobodni sindikati za varstvo pravic vajencev

03.03.2017 14:41 Ljubljana, 03. marca (STA) - Zveza svobodnih sindikatov pozdravlja vnovično uvajanje vajeniškega sistema v Slovenijo, ki ga predvideva predlog zakona o vajeništvu. Opozarja pa na nesprejemljivost prizadevanj nekaterih delodajalcev, ki bi želeli vajence izkoristiti za poceni delovno silo. Tega ne bodo dovolili, so zagotovili na današnji novinarski konferenci v Ljubljani.

Sindikat Mladi plus pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) na podlagi praks iz tujine ugotavljajo, da vajeništvo lahko mladim olajša prehod iz izobraževanja na trg dela, je na novinarski konferenci povedal Želimir Stanić iz sindikata. Opozoril pa je, da vajeniški sistem ne sme postati pot za pridobivanje poceni delovne sile. Predlog zakona o vajeništvu gre namreč zdaj predvsem v to smer, saj vajeništvo kot možno obliko dela razširja tudi na vse ostale brezposelne.

V sindikatu menijo, da bi lahko prihajalo do zlorab, pri katerih bodo delodajalci nadomeščali redno delovno silo z vajenci. Po izteku vajeništva bodo ti kljub vsemu prepuščeni sami sebi in trgu dela, delodajalec pa bo še naprej zaposloval cenejšo delovno silo.

Sprašujejo se, kaj bo z vajeniškim sistemom po letu 2022, ko ne bo več na voljo evropskih sredstev zanj.

Opozarjajo, da ne bodo dopustili znižanja nagrad za vajence, prav tako pa tudi ne slabšanja kakovosti vajeniškega sistema. Če naj bi se mladi odločali za ta dela, je treba po njihovih opozorilih tudi zagotoviti, da bodo ti poklici dostojni. "Eden od njih je gastronom hotelir, toda področje gostinstva in turizma je danes med tistimi sektorji, kjer so plače najnižje, pogoji dela pa izjemno zahtevni," je izpostavil Stanić.

Predsednik ZSSS Dušan Semolič je dejal, da mora vajeništvo v družbi dobiti ustrezen pomen. Če naj bi to dosegli, pa mora biti projekt vajeništva skupen projekt šol, podjetij in sindikatov. Delodajalci bi se morali zavedati, da je investicija v vajence dobra investicija tudi zanje same, ne le za vajence, je dejal.

V sistemu je treba po njegovem opozorilu še zlasti zaščititi vajence. Zaščiteni bi morali biti še bolj kot delavci, je dejal. Zaradi odnosov, ki se vzpostavljajo ponekod, bodo v nasprotnem primeru namreč za nekatere lahek plen, je opozoril.

Glede na to je po njegovih besedah nujno zagotoviti, da bodo vajenci spoštovani, da bodo imeli dostojne pogoje dela in da bo njihova nagrada dostojna.

Po besedah izvršnega sekretarja ZSSS za trg dela in delovno pravo Andreja Zorka ni vseeno, kakšen sistem vajeništva bo uveden. Nujno je preprečiti možnost, da bi vajenci postali nov razred prekariata, je pozval.

Po njegovih besedah pričakujejo dopolnitev zakonskega predloga, tako da bodo v sistemu vajeništva obravnavani enakopravno delodajalskim organizacijam. Želijo sodelovati pri pripravi seznama delodajalcev, ki lahko imajo vajence.

Na tem seznamu ne sme biti delodajalcev, ki kršijo delovnopravno zakonodajo, ki vajence nadomeščajo z vajenci in s tem ustvarjajo nove vrste prekariata, in prav tako ne tistih, ki ne spoštujejo predpisov s področja zdravja in varnosti pri delu, je dejal.