c S

Tožilstvo vložilo obtožnico zoper Fištravčevega svetovalca

03.03.2017 14:31 Maribor, 03. marca (STA) - Mariborsko okrožno tožilstvo je zaradi utemeljenega suma desetih kaznivih dejanj poslovne goljufije in še dveh kaznivih dejanj kršitve temeljnih pravic delavcev pred dnevi zoper županovega svetovalca Marka Kovačiča na tamkajšnje okrožno sodišče vložilo obtožni predlog, kar so potrdili tudi na tožilstvu.

Časnik Večer je sicer že večkrat, odkar je Kovačič leta 2013 postal svetovalec Andreja Fištravca, poročal o Kovačičevih domnevno spornih poslih pri dobavah interaktivnih tabel preko njegovega tedanjega podjetja Svarog, katerega transakcijski računi so bili v rdečih številkah že od konca leta 2012, upniki pa so z izvršbami skušali priti do svojih terjatev.

Kovačič nekaterim podjetjem in šolam ni dobavil že plačanih interaktivnih tabel, zaradi finančnih težav pa je plače in prispevke dolgoval tudi zaposlenim. Transakcijski račun Svaroga je od februarja lani sicer zaprt, zato pa se zgodba z blokadami in opozorili, da je davčni neplačnik, nadaljuje na računu istoimenskega zavoda, piše Večer in dodaja, da je bil račun slednjega v zadnjih dveh letih blokiran kar 657 dni, sredi februarja letos pa je odprl nov račun pri Delavski hranilnici.

Kovačič nikoli ni želel povedati, koliko dolguje, po poročanju nekaterih medijev pa naj bi si bil z domnevno goljufivimi dejanji pridobil za več kot 100.000 evrov protipravne premoženjske koristi, za dodatnih 60.000 evrov pa naj bi oškodoval tudi zaposlene. Nekaterim je medtem sicer nekaj denarja že vrnil ali se dogovoril za obročna odplačevanja.

Za kaznivo dejanje poslovne goljufije Kovačiču, ki se ga je oprijelo ime "župana v senci", grozi do pet let zapora, za kršitve temeljnih pravic delavcev pa do treh let.

Očitki v zvezi s sumom storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, ki se prav tako tičejo njegovega podjetja, pa so trenutno še vedno v fazi policijske preiskave. Mariborski kriminalisti so prav v sredo opravili dve hišni preiskavi ter zbirali dodatna obvestila ter Kovačiča takrat tudi začasno pridržali.

Na Mestni občini Maribor svojemu svetovalcu za zdaj še vedno stojijo ob strani in ob tem poudarjajo, da trenutno poteka več za Maribor pomembnih zadev, pri katerih je bil prispevek Kovačiča "izjemno pomemben".

Čeprav je Kovačič zadnje dni telefonsko nedosegljiv, so njegovo izjavo v sredo posredovali iz občine, v njej pa je poudaril, da predmet preiskovalnega postopka niso bili posli mestne občine Maribor, pač pa so bila predmet preiskave pravna razmerja med Svarogom in družbo Telesistemi na eni ter družbo Telesistemi in Farmadent na drugi strani.

"Kriminalisti pri opravljeni preiskavi niso zasegli nobene poslovne dokumentacije razen tiste, ki sem jo izročil samoiniciativno," je še povedal Kovačič in poudaril, da je družba Telesistemi, ki naj bi bila oškodovana, že izjavila, da temu ni tako.