c S

Dogovor kongresnih pogajalcev o 578 milijardah dolarjev za Pentagon

03.03.2017 09:08 Washington, 03. marca (STA) - Pogajalci republikanske in demokratske stranke v obeh domovih ameriškega kongresa so se dogovorili o 578 milijardah dolarjev porabe za Pentagon do konca letošnjega proračunskega leta, torej do konca septembra. Pentagon bo v naslednjih tednih zaprosil še za dodatnih 30 milijard dolarjev.

Omenjenih 30 milijard sodi v tako imenovani dodatek za pokritje primanjkljaja tekočih sredstev in ne sodi v okvir potrjenega zakona o porabi Pentagona. To pa zato, da se ne preseže dovoljena zgornja meja vojaškega proračuna glede na dogovor med demokrati in republikanci o omejitvi proračunske porabe, ki je odvzela enak del denarja Pentagonu in drugim proračunskim postavkam.

Bivši predsednik ZDA Barack Obama je lani decembra podpisal avtorizacijo za porabo Pentagona v višini 611 milijard dolarjev, kamor sodi tudi 33 milijard dolarjev porabe za vojaške gradnje in jedrske raziskave, kar mora kongres potrditi s posebnim zakonom o porabi. Pentagon se začasno financira do 28. aprila glede na ravni iz prejšnjih let, saj kongres rednega proračuna za letos še ni potrdil.

V dogovorjenem predlogu 578 milijard bo šlo 516 milijard za redne dejavnosti Pentagona, 62 milijard pa za razne vojne v tujini. V predlogu je 980 milijonov dolarjev predvidenih za urjenje tujih sil proti skrajni skupini Islamska država, 150 milijonov za Ukrajino v tako imenovani "nesmrtonosni" pomoči proti Rusiji, 132 milijard bo šlo za stroške osebja, ki bo dobilo za 2,1 odstotka višje plače kot lani, 215 milijard gre za delovanje in vzdrževanje, 118 milijard za novo opremo, kot so ladje in letala.

Trump namerava v kratkem podati proračunski predlog za Pentagon za proračunsko leto 2018, ki se začne 1. oktobra letos. Ta predlog naj bi bil za 54 milijard dolarjev višji od dogovorjene meje porabe.