c S

Mogherinijeva v Skopju pozvala Ivanova k umiku odločitve glede mandatarja

03.03.2017 09:00 Skopje, 02. marca (STA) - Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je danes v Skopju pozvala makedonskega predsednika Gjorga Ivanova, naj umakne svojo sredino odločitev in vodji opozicijske SDSM Zoranu Zaevu podeli mandat za sestavo nove vlade, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pozvala ga je, naj odločitev umakne v interesu vseh državljanov. Izpostavila je, da ustava obvezuje predsednika države, da mandat za sestavo vlade podeli kandidatu stranke z večino v parlamentu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ivanov je v sredo zavrnil podelitev mandata Zaevu, čeprav mu je ta v ponedeljek predal podpise podpore 67 poslancev v 120-članskem parlamentu. Kot je dejal, ne more podeliti mandata nekomu, ki ogroža neodvisnost in suverenost Makedonije.

Podporo so Zaevu izrazili poslanci njegove SDSM ter treh strank makedonskih Albancev - Demokratične unije za integracijo (DUI), Bese in Zveze za Albance. Ivanov je prepričan, da je Zaev sklenil pakt s temi albanskimi strankami in sprejel t. i. tiransko platformo, ki je po njegovem mnenju škodljiva za suverenost in ozemeljsko celovitost Makedonije.

Platformo so januarja ob podpori Tirane sprejele omenjene tri stranke makedonskih Albancev, v njej pa med drugim zahtevajo, da albanski jezik postane uradni jezik, rešitev spora glede imena Makedonije, začetek razprave o zastavi, himni in grbu Makedonije, tako da bi ti simboli državnosti izražali večetničnost države ter enakopravno zastopanost Albancev v državnih strukturah.

Mogherinijeva se je v okviru balkanske turneje v Skopju danes ob Ivanovu ločeno sestala tudi z vodjo konservativne VMRNO-DPMNE, bivšim premierjem Nikolo Gruevskim in Zaevom.

Po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug ji je Gruevski dejal, da so najboljša rešitev za sedanjo politično krizo v državi predčasne parlamentarne volitve. Zaev pa je znova pozval Ivanova, naj mu podeli mandat za sestavo vlade. V prvem odzivu v sredo je Ivanova obtožil, da je izvršil državni udar.

Vodja največje stranke makedonskih Albancev DUI Ali Ahmeti je danes albanske in makedonske politične stranke pozval k vzdržanosti.

Rusija je medtem danes obtožila Albanijo, Nato in EU, da skušajo v Makedoniji vzpostaviti proalbansko vlado. Rusko zunanje ministrstvo je ocenilo, da omenjene države in povezave Skopju vsiljujejo albansko platformo, oblikovano v Tirani, ki želi širiti svoj vpliv v regiji v okviru načrta oblikovanja velike Albanije.