c S

Stier zavrača Junckerjevo mnenje glede obveznosti spoštovanja arbitražne odločitve

03.03.2017 09:05 Zagreb, 02. marca (STA) - Hrvaški zunanji minister Davor Ivo Stier je danes zavrnil pričakovanja predsednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckerja, da bosta Hrvaška in Slovenija popolnoma in brezpogojno spoštovali odločitev arbitražnega sodišča v sporu o meji, ko bo ta sprejeta. Stier je poudaril, da je Junckerjevo mnenje nesprejemljivo po odločitvi hrvaškega sabora.

Juncker je v sredinem pogovoru za STA dejal, da Evropska komisija podpira arbitražni proces, "ki je v interesu pravne gotovosti za obe strani ter v interesu gladkega in učinkovitega izvajanja zakonodaje EU".

Poudaril je, da je Hrvaška prostovoljno sklenila arbitražni sporazum s Slovenijo, ki še vedno velja ter izrazil upanje, da bosta državi končno odločitev arbitražnega sodišča tudi brezpogojno sprejeli.

Stier je danes ocenil, da Junckerjevo mnenje "spodkopava avtoriteto Evropske komisije", saj v pristojnosti komisije "ni reševanje dvostranskih sporov o meji", poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

"Hrvaški sabor je soglasno odločil, da se bo Hrvaška umaknila iz arbitraže in to je končana zadeva. To vprašanje se mora sedaj rešiti dvostransko," je povedal Stier med današnjim uradnim obiskom v Sarajevu.

Stier pričakuje, da bo tudi opozicija v hrvaškem saboru pokazala enotnost glede prej sprejetih sklepov. Zavrnil je vse kritike na račun desnosredinske vlade, ki letijo predvsem iz vrst največje opozicijske stranke SDP.

"Pomembno je, da ne bo prišlo do delitev glede tega vprašanja, temveč da se bo ohranil duh soglasja, s katerim je bila sprejeta odločitev v saboru. Verjamem, da se kolegi iz SDP ne bodo razjezili, ko mi iz HDZ pravimo, da je nad hrvaškim saborom samo bog," je še dejal Stier.

SDP je danes dopoldne ob začetku saborske seje kritiziral Stierja, ker se ni nemudoma odzval na Junckerjeve izjave o arbitraži. Obenem so potrdili, da socialdemokrati vztrajajo pri odločitvi sabora o izstopu Hrvaške iz arbitražnega postopka.

Poslanec SDP in nekdanji namestnik zunanje ministrice Joško Klisović je poudaril, da je Slovenija kršila arbitražni sporazum ter da je SDP razveljavil arbitražni sporazum s Slovenijo. Tudi on se ni strinjal z Junckerjem glede spoštovanja odločitve arbitražnega sodišča.

"Ali želi Evropska komisija sporočiti državam, da lahko naredijo vse, kar lahko, da bi uresničile svoje cilje v arbitražnem postopku, tudi če so ukrepi in dejanja protipravni ter da bo takšna sodba na koncu sprejeta? Ali komisija želi povedati, da cilj opravičuje sredstvo in se sklicuje na Machiavellija? Upam, da ne, ker bi to pomenilo katastrofo, somrak Evropske unije," je bil dramatičen Klisović.

Po njegovem mnenju HDZ ni zmožna pojasniti pravno utemeljene in politično logične razloge, zakaj je Hrvaška izstopila iz arbitraže. Predlagal je, da bi sabor sprejel sklep, v katerim bi Evropski komisiji pojasnili, zakaj Hrvaška ne sodeluje več v arbitražnemu postopku.

SDP je ostro kritiziral hrvaško vlado, potem ko je prejšnji teden med razpravo na Svetu Evropske unije prvič zavzela konservativna stališča glede človekovih pravic in se tako postavila ob bok Madžarski in Poljski. Ocenili so, da gre za "velik zasuk v hrvaški zunanji politiki glede človekovih pravic", še posebej glede pravic žensk.