c S

Sirska vojska ob podpori Rusije osvobodila Palmiro

03.03.2017 08:49 Moskva, 02. marca (STA) - Sirska vojska je ob podpori ruskih letal končala operacijo za osvoboditev sirskega mesta Palmira iz rok skrajne sunitske skupine Islamska država (IS), so danes sporočili iz Kremlja. Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice so se skrajneži IS umaknili iz mesta, vendar pa sirske sile zaradi min še niso zasedle celotnega mesta.

"IS se je popolnoma umaknil iz Palmire, vendar pa sirska vojska v nekaterih mestnih predelih odstranjuje mine, tako da še ni zasedla celotnega mesta," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal vodja observatorija s sedežem v Londonu Rami Abdel Rahman.

Džihadisti so mesto, ki je uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine, uničevali že v preteklosti. Palmira je bila namreč že med majem 2015 in marcem lani v rokah IS. Marca lani so jo od tam ob ruski podpori pregnale režimske sile.

Decembra lani pa so skrajneži mesto znova zavzeli. Satelitski posnetki nakazujejo, da je IS od zadnjega zavzetja uničil še več spomenikov.