c S

Ministrstvo namerava za nadzor nad delom centrov za socialno delo ustanoviti komisijo

03.03.2017 08:47 Ljubljana, 02. marca (STA) - Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti za izvajanje nadzora nad delovanjem centrov za socialno delo načrtuje ustanovitev komisije. Ta naj bi svoj prvi nadzor nad naključno izbranimi centri za socialno delo izvedla do konca letošnjega leta, je zapisano v sporočilu po seji vlade.

Ustanovitev omenjene komisije je ministrstvu predlagala raziskava Vzpostavitev sistema nadzora nad delom v centrih za socialno delo, ki jo je izvedla fakulteta za upravo.

Komisija bo sestavljena iz skupine ocenjevalcev, od katerih naj bi trije prihajali zunaj ministrstva. Odgovorni osebi za delo komisije naj bi bili generalna direktorica direktorata za socialne zadeve in vodja sektorja za pravice iz javnih sredstev na ministrstvu.

Osnovni metodi dela komisije bodo redni, izredni in kontrolni pregledi in vzorčenje. Nadzore bo opravljala na terenu oz. neposredno pri izbranih centrih za socialno delo. Preko nadzorov bo letno izdelala analizo stanja in posredovala potrebne spremembe na ravni centra ali sistema.

Prva oblika nadzora bo po navedbah ministrstva izvedena že na obstoječi organizaciji centrov, v naslednjih letih pa se bo načrt prilagodil novemu sistemu, kot je predvideno v načrtu reorganizacije centrov za socialno delo. Za te naloge pa bo treba zagotoviti ustrezen kader, zato je nujno, da vlada zagotovi ustrezno povečanje zaposlitev na direktoratu za socialne zadeve, je zapisano v sporočilu.