c S

Višegrajska četverica nasprotuje Evropi več hitrosti

03.03.2017 08:39 Varšava, 02. marca (STA) - Predsedniki vlad višegrajske četverice so na današnjem srečanju v Varšavi na Poljskem izrazili nasprotovanje Evropski uniji več hitrosti. Od Bruslja so medtem zahtevali, da že pred vrhom EU v Rimu konec meseca pripravi dogovor o EU po brexitu. Tako bi v Rimu predstavili jasen skupni načrt za EU v prihodnosti.

"Ne strinjamo se z razlikami v EU in se nikoli ne bomo," je po srečanju povedala poljska premierka Beata Szydlo. "Ne želimo več ali manj Evrope, temveč boljšo Evropo," je še poudarila po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Poleg tega so voditelji Poljske, Češke, Madžarske in Slovaške v skupni izjavi zapisali, "da mora biti vsakršna oblika okrepljenega sodelovanja odprta za vse države članice in da se je treba strogo izogibati dezintegraciji enotnega trga, schengenskega območja in tudi same Evropske unije".

Za Evropo več hitrosti, v okviru katere bi denimo okrepili sodelovanje na obrambnem področju, se sicer zavzemata velesili Nemčija in Francija.

Po besedah Szydlove so se voditelji strinjali, da od predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska pričakujejo uskladitev mnenj glede reform EU že pred vrhom EU, ki bo konec meseca potekal v Rimu. Tako bodo v Rimu predstavili že skupen načrt za Evropo.

Slovaški premier Robert Fico pa je ob tem dejal, da so priprave na ta vrh, na katerem bodo obeležili 60. obletnico podpisa rimskih pogodb, "patetične". "Namesto da bi predstavljal vizijo prihodnosti Evrope, lahko postane srečanje izpostavljanja individualnih nacionalnih interesov. To ne bo nikomur pomagalo, lahko nam zgolj škodi," je poudaril.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v sredo v Bruslju predlagal pet scenarijev za razvoj EU do leta 2025. Predlagal je, da ostane vse tako kot doslej; da se EU osredotoči samo na enotni trg; da tisti, ki hočejo več, storijo več; da se stori manj, a učinkoviteje in scenarij federalne Evrope.