c S

Vlada proti temu, da se otroški dodatek ne bi upošteval kot dohodek pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev

03.03.2017 08:38 Ljubljana, 02. marca (STA) - Vlada je na današnji seji sprejela sklep, da ne podpira predloga sprememb zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, s katerim je ZL predlagala, da se otroški dodatek ne bi upošteval kot dohodek pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Vlada meni, da zviševanje socialnih pomoči ob nespremenjenih plačah vodi v razvrednotenje dela.

V svoje mnenju vlada poudarja, da se zaveda težkega položaja družin z najnižjimi dohodki, zato je bila leta 2013 tudi sprejeta novela omenjenega zakona, s katero se del otroškega dodatka že zdaj ne upošteva kot dohodek. A hkrati meni, da sprememb sistema dodeljevanja pravic iz javnih sredstev ni mogoče izvesti na tako preprost način.

Po mnenju vlade bo treba izvesti predvsem obsežne analize celotnega sistema dodeljevanja pravic iz javnih sredstev in ugotoviti primernejši način dodeljevanja omenjenih sredstev. Pri tem bo treba upoštevati tudi plače in pasti neaktivnosti, je zapisano v sporočilu po seji vlade. Omenjene analize naj bi pripravilo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.