c S

Juncker: Komisija se bo po preučitvi novih dejstev vrnila k vprašanju terana

03.03.2017 08:37 Brdo pri Kranju, 02. marca (STA) - Premier Miro Cerar je ob današnjem obisku predsednika Evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja izrazil pričakovanje, da bo komisija ustavila postopek za sprejem delegiranega akta o izjemi za Hrvaško glede terana. Juncker je poudaril, da se bo Evropska komisija po proučitvi novih dejstev, ki so jih predstavili vinarji, vrnila k vprašanju terana.

Juncker je na novinarski konferenci poudaril, da ima Bruselj namen braniti pravice Slovenije, še posebej ob "pojavu novih dejstev". Potem ko so slovenski proizvajalci terana evropskemu komisarju za kmetijstvo Philu Hoganu predstavili informacijo o ponarejeni hrvaški dokumentaciji, ki je bila za komisijo nova, je Juncker zagotovil, da bodo preverili resničnost navedb, nato pa videli, ali bodo spremenili svojo odločitev.

"Vedeti morate, da niste sami, ko gre za tako pomembno zadevo," je poudaril. Na vprašanje, ali je bila komisija zavedena, če je odločala na podlagi ponarejenih dokumentov, je Juncker dejal, da morajo v Bruslju najprej preveriti slovenske navedbe, nato pa bodo videli, ali bodo spremenil svoje mnenje.

"Stališče Slovenije je nespremenjeno. Za nas je teran slovensko vino s slovenskim geografskim poreklom in to smo zelo jasno povedali," je dejal Cerar. Prepričan je, da mora biti teran slovensko vino brez izjem, zato je tudi v pogovoru izrazili to pričakovanje. Ponovil je, da bo Slovenija storila vse za zaščito slovenskih interesov in slovenskih vinarjev.

Cerar je predsedniku Evropske komisije tudi ponudil možnost, da poskusi teran, gostu pa je bilo, kot je poudaril, vino všeč. Po informacijah virov blizu Evropske komisije je bil Cerar v pogovoru z Junckerjem glede vprašanja terana sicer zelo prepričljiv.