c S

Nemško mesto prepovedalo zborovanje v podporo Erdoganu

02.03.2017 16:01 Stuttgart, 02. marca (STA) - Nemško mesto Gaggenau je prepovedalo nocojšnje zborovanje v podporo spremembam ustave na aprilskem referendumu v Turčiji, na katerem bi moral nastopiti tudi turški pravosodni minister Bekir Bozdag. Uradno se je mesto za prepoved odločilo, ker je prizorišče premajhno za toliko obiskovalcev, pišejo nemški mediji.

Župan Gaggenaua Christof Florus se je za prepoved zborovanja Unije evropskih turških demokratov odločil, ker prizorišče ne more sprejeti tako velikega števila ljudi, parkirišč pa je premalo, pišeta nemški časnik Zeit Online in Die Welt.

Kot piše nemška tiskovna agencija dpa, pa je podžupan Michael Pfeiffer dejal, da bi lahko v primeru izvedbe dogodka razmere postale nevarne in da odločitev ni politična.

Bozdag je nameraval v tem manjšem nemškem mestu med nemškimi Turki lobirati za "da" na aprilskem referendumu, na katerem bodo turški volivci odločali o ustavnih spremembah, ki bodo okrepile pristojnosti predsednika države.

Napovedan nastop turškega ministra je bil sicer v Nemčiji deležen kritik. Mestni svetniki krščanskih demokratov (CDU) in Levice so danes izrazili nasprotovanje dogodku, saj je od zadnjega obiska visokega turškega predstavnika v Nemčiji, ki je lobiral za "da" na referendumu, minilo ravno pet dni.

Turški premier Binali Yildirim je pred petimi dnevi v Oberhausnu na zborovanju zagovarjal uvedbo predsedniškega sistema, ki bi turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu dal še več moči.

Tudi pravosodni minister Baden-Württemberga Guido Wolf je kritiziral obisk. Dejal je, da če ima turški pravosodni minister toliko časa, da pride na dogodek v Nemčijo, bi si lahko vzel tudi čas, da bi "z nami govoril o temeljnih pravicah in pravosodju", povzema izjavo Die Welt.

Visoki turški predstavniki nameravajo nastopiti še na nekaj podobnih zborovanjih v Nemčiji, kjer živi približno 1,4 milijona Turkov, ki lahko glasujejo na turškem referendumu.

Med drugim naj bi v nedeljo zvečer v Kölnu nastopil turški gospodarski minister Nihat Zeybekci. A so danes iz mesta sporočili, da dvorana, kjer je bil načrtovan dogodek, ni več na voljo, saj je prišlo do nesporazuma pri rezervaciji, piše Die Welt.

Odnosi med Turčijo in Nemčijo so se v zadnjem tednu ponovno zaostrili, potem ko so v Turčiji v ponedeljek priprli novinarja nemškega dnevnika Die Welt Deniza Yücela. Obtožen je širjenja teroristične propagande in podpore terorizmu ter vzpodbujanja javnega nasilja.

Mnogo Nemcev, pa tudi nemških politikov je zato kritičnih do turške vlade, ki želi v tujini iskati podporo za vladajočo Stranko za pravičnost in razvoj (AKP). Namesto da pri Turkih, ki živijo v Nemčiji, na državne stroške lobirajo za AKP, bi se morali turški ministri srečati s predstavniki nemške vlade glede izpustitve Yücela, je za dpa dejal predstojnik turške skupnosti v Nemčiji Gökay Sofuoglu.