c S

TI Slovenia pozdravlja ukrepe za boj proti korupciji, a želi še dodatne

02.03.2017 15:44 Ljubljana, 02. marca (STA) - V Transparency International Slovenia (TI Slovenia) ob današnji objavi končnega poročila o izvajanju programa ukrepov vlade za preprečevanje korupcije v preteklih dveh letih izvedene ukrepe pozdravljajo, izražajo pa tudi pričakovanje po dodatnih aktivnosti na tem področju. Opozorili so tudi na spornost ravnanja KPK v primeru TSmedie.

Kot navajajo pri TI Slovenia, je v poročilu pri številnih aktivnostih za preprečevanje korupcije zapisano, da se bodo te nadaljevale, pri čemer pa pogrešajo konkretnejše načrte in zaveze. "Potrebujemo nov program za naslednji dve leti, da bomo lahko spremljali napredek in odločevalce klicali k odgovornosti. Pri tem se mora program lotiti tudi nekaterih vsebin, ki se jih obstoječi ni loteval, npr. razpolaganja z državnim premoženjem ali tveganja pri političnem kadrovanju," besede generalnega sekretarja TI Slovenia Vida Dorie navaja sporočilo.

Po navedbah TI Slovenia je iz poročila razvidno, da je bilo v zadnjih dveh letih sprejetih precej normativnih ukrepov, a bo treba zagotoviti tudi njihovo uresničevanje v praksi, opozarjajo. Potrebna bodo tudi zadostna finančna sredstva. "Primer tega je nedavno vzpostavljena baza cen zdravil in medicinskih pripomočkov, ki razkriva bistvene razlike v cenah med zdravstvenimi zavodi. Izvedba tega ukrepa je torej le prvi korak pri zagotavljanju gospodarnosti pri javnem naročanju, zdaj pa morajo vsi akterji dejavno pristopiti k izboljšanju stanja," pravi Doria.

V TI Slovenia so izrazili tudi zaskrbljenost nad današnjimi navedbami Društva novinarjev Slovenije (DNS), s katerimi slednje opozarja "na zlorabo moči Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) pri ukrepih zoper novinarja TSmedie". "Zaščita prijaviteljev je ključen pogoj za odkrivanje nezakonitih in neetičnih ravnanj, razkrivanje njihove identitete ni dopustno, če z njo ne soglaša prijavitelj sam. A enako velja tudi za novinarske vire," pravi Doria. Ob tem dodaja, da ima KPK za ugotavljanje morebitnih nezakonitih razkrivanj identitete prijaviteljev na razpolago dovolj drugih načinov, ki ne ogrožajo novinarskih virov.

DNS je namreč danes opozoril, da skuša KPK na domnevno sporen način priti do vira, ki je novinarjem portala Siol.net razkril nekatere informacije v zvezi s prijavo nepravilnosti pri izbiri generalnega direktorja UKC Ljubljana in obravnavo na KPK.