c S

Bruselj z ukrepi za učinkovito vračanje nezakonitih migrantov

02.03.2017 15:44 Bruselj, 02. marca (STA) - Evropska komisija je danes v Bruslju predstavila nove ukrepe in priporočila za učinkovito vračanje nezakonitih migrantov. V načrtu ukrepanja med drugim predlaga povečanje finančne pomoči članicam. Za preprečitev pobegov članicam priporoča pridržanje oseb, ki kažejo znamenja, da ne bodo spoštovale odločitve o vrnitvi.

V letu 2015 je bilo v uniji izpeljanih le 36 odstotkov odločitev o vrnitvi nezakonitih migrantov, izpostavlja evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos. To je treba izboljšati, za kar niso potrebna nova pravila, le ustrezno izvajanje že obstoječih, je poudaril.

Ukrepi, ki jih predstavlja komisija za zagotovitev učinkovitega vračanja nezakonitih migrantov, vključujejo praktične korake s takojšnjim učinkom, ki naj bi zagotovili hitrejše postopke, odločnejše ukrepe v primeru pobega ter boljše sodelovanje med članicami.

V ta namen komisija predlaga povečanje finančne podpore članicam za 200 milijonov evrov v tem letu za nacionalna prizadevanja in za skupne evropske dejavnosti na področju vračanja ter izboljšanje izmenjave informacij in najboljših praks.

Načrt ukrepanja vključuje tudi poziv agenciji evropske mejne in obalne straže h krepitvi enote za vračanje in vzpostavitvi mehanizma komercialnih letov do junija ter krepitev usposabljanja oblasti v tretjih državah do oktobra.

Za premostitev težav pri ponovnem sprejemu vrnjenih migrantov komisija predlaga hitro sklenitev pogajanj o sporazumih o ponovnem sprejemu z Nigerijo, Tunizijo, Jordanijo ter prizadevanja za sodelovanje z Marokom in Alžirijo.

Komisija je ob tem članicam podala tudi niz priporočil. Za preprečitev pobegov priporoča pridržanje oseb, ki so prejele sklep o vrnitvi in kažejo znamenja, da te odločitve ne bodo spoštovale, na primer zavračajo sodelovanje v procesu ali nasprotujejo vrnitvi z nasiljem ali goljufijo.

"Nikakor ne gre za koncentracijska taborišča," poudarja komisar. Cilj je po njegovih besedah preprečiti pobege in s tem ljudi zaščititi pred trgovci z migranti.

Prav tako po komisarjevih besedah ne gre za vzpostavljanje središč za pridržanje zunaj EU. Središča za obravnavo migrantov zunaj unije je predlagala Nemčija, a ideja vsaj za zdaj ni prodrla.

Avramopulos pri tem izpostavlja, da evropska pravila določajo, da je mogoče osebo pridržati za šest mesecev. To obdobje je v izjemnih okoliščinah mogoče podaljšati do 18 mesecev.

A roki, določeni v nekaterih nacionalnih zakonodajah, so precej krajši in niso dovolj dolgi, da bi bilo mogoče uspešno končati proces vračanja, zato poziv članicam, naj bodo prožne, je še poudaril komisar.

Komisija članicam priporoča tudi skrajšanje rokov za pritožbe in sistematično izdajo odločitev o vračanju brez datuma poteka. Za soočenje z zlorabami sistema pa možnost pospešene obravnave prošenj za azil ali obravnavo prošnje že na meji, če obstaja sum zlorabe.

"Zagotoviti moramo zaščito tistim, ki jo potrebujejo, a tudi vrniti tiste, ki nimajo pravice ostati v EU," je poudaril evropski komisar Avramopulos.

EU zagotavlja, da bo nezakonite migrante vračala ob spoštovanju temeljnih človekovih pravic in načela, da ne sme biti splošnega vračanja.