c S

IS se je umaknil iz večine predelov Palmire

02.03.2017 14:17 Damask, 02. marca (STA) - Skrajna skupina Islamska država (IS) se je čez noč umaknila iz več delov sirskega mesta Palmira, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice, ki ima sedež v Londonu. Sirska vojska zaradi min še vedno ni vstopila v opustošeno mesto, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sirska vojska z letalsko podporo Rusije je v sredo pozno zvečer po silovitih spopadih zavzela zahodno četrt mesta, do danes zjutraj pa se je IS umaknil tudi iz stanovanjskih četrti na vzhodu.

"IS se je umaknil iz večjega dela Palmire, ko je po mestu nastavil mine. V vzhodnih četrtih so ostali še samomorilski napadalci," je za AFP dejal vodja observatorija in dodal, da vladne sile še niso uspele vstopiti v mestno središče ali na vzhod mesta.

Palmira je uvrščena na Unescov seznam svetovne dediščine. Džihadisti so mesto uničevali že v preteklosti. Palmira je bila namreč že med majem 2015 in marcem lani v rokah IS. Marca lani so jo od tam ob ruski podpori pregnale režimske sile.

Decembra lani so skrajneži mesto znova zavzeli. Satelitski posnetki nakazujejo, da je IS od zadnjega zavzetja uničil še več spomenikov.