c S

Koalicija pričakuje informacije glede Cimosa, Jurša dvomi o planu B

02.03.2017 13:09 Ljubljana, 02. marca (STA) - Koalicijske poslanske skupine pričakujejo, da bodo tudi v DZ prejeli informacije glede reševanja Cimosa oz. plana B, ki ga je po neuspešni prodaji družbe napovedal minister Zdravko Počivalšek. So pa v koaliciji dvomi. Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša meni, da s ponovno oz. drugačno obliko državne pomoči Cimosa dolgoročno ne bodo "izvlekli".

O tem, zakaj je italijanski sklad Palladio Finanziaria odstopil od nakupa Cimosa, po besedah Jurše v koaliciji nimajo informacij, prav tako ne vedo, ali je plan B res tisti, ki bo rešil podjetje. "Dvomim, da ga je možno na takšen način reševati," je priznal v izjavi novinarjem po današnjem koalicijskem srečanju ter dodal, da pa morajo odgovorni povedati, ali je to možno ali ne.

Po njegovih besedah je še preveč svež spomin na usodo Mure, ki "se ji je dalo v preteklosti veliko državnih pomoči, na koncu pa smo videli, kaj se je zgodilo".

Jurša še vedno meni, kot je dejal že pred nekaj dnevi, da lahko propadla prodaja Cimosa škoduje tudi vladi. Državljani namreč po njegovi oceni razmišljajo le tako, da je za to odgovorna vlada, kljub temu da so imeli neposredno odgovornost v Slovenskem državnem holdingu (SDH) in Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB). Po oceni Jurše sicer minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek ni glavni krivec.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je danes pojasnila, da informacije glede Cimosa pričakujejo zlasti na delovnih telesih DZ v prihajajočem tednu. Poudarila je sicer, da kot poslanci nimajo nikakršnih neposrednih pristojnosti v zvezi s prodajo podjetja. Koalicija pa si je enotna, da je treba narediti vse za to, da se delovanje Cimosa nadaljuje nemoteno in se ohranijo delovna mesta in da nadaljujejo "z dobrimi trendi poslovanja Cimosa, ki ga beležimo v zadnjih mesecih", je povedala Kustec Lipicerjeva.

Jasna je tudi pri vprašanju odgovornosti za položaj Cimosa. Po njeni oceni bi morali za razmere odgovarjati tisti, ki so jih povzročili, kar pa da zanesljivo ni sedanja vodstvena in politična garnitura. Spomnila je na to, kdaj se je problematika intenzivirala do točke, ko sta tedanja oblast in DUTB vstopala v reševanje Cimosa, to je v obdobju 2012 ter v letu 2014 tik pred nastopom sedanje vlade. Sicer pa so po mnenju Kustec Lipicerjeve za nastale razmere odgovorni tedanji nadzorni sveti pristojnih institucij.

Tako je treba pregledati, kaj se je dogajalo s Cimosom v preteklosti, na kakšen način in kdo je v postopke vstopal ter s kakšno odgovornostjo, je dejala. Sicer pa še izpostavila, da je pri vsem skupaj na koncu ključna odločitev zainteresiranega kupca.

Po besedah glavnega tajnika SD Dejana Levaniča je prav, da koalicija prejme informacije, kaj nameravajo pristojni storiti glede Cimosa. Vsekakor je treba zadevo zapeljati v smeri, da jim ne bodo čez čas očitali, da je šlo za nedovoljeno državno pomoč podjetju in "bomo ljudem obljubili, kar ne bo uresničeno", je poudaril.

Zato bi bilo po Levaničevem mnenju najbolj korektno, da skupaj ocenijo, kakšna je ta pot, in povedo, kaj lahko še naredijo za Cimos.

Na vprašanje, ali bodo za nastali položaj zahtevali odgovornost, pa je odgovoril, da je zdaj treba najprej najti rešitev oz. odgovor, kaj narediti s to družbo. Zatem pa na podlagi informacij, kako so potekali pogovori, kaj je bilo v ozadju in zakaj je prišlo do te situacije, doreči, kako naprej.

Potem ko je italijanski sklad odstopil od nakupa Cimosa, je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek v torek napovedal, da bo DUTB Cimos prestrukturirala po načelu zasebnega investitorja. Država v to družbo vstopa za omejeno obdobje od treh do petih let. Opozicija je že ocenila, da tak pristop k reševanju podjetja ni pravi.