c S

Nemška policija zaradi povezav z džihadisti aretirala dva Sirca in državljana BiH

02.03.2017 13:08 Düsseldorf, 02. marca (STA) - Nemška policija je v sredo zvečer v Düsseldorfu aretirala vojnega zločinca iz Sirije, ki naj bi pripadal teroristični organizaciji Fronta Al Nusra, danes zjutraj pa so v Giessnu aretirali še enega Sirca, ki naj bi prav tako pripadal fronti. V ločeni akciji na Bavarskem so že v torek pridržali državljana BiH, poročajo nemški mediji.

Po podatkih nemškega časnika Spiegel sta oba Sirca prosilca za azil in domnevna člana Fronte al Nusra.

35-letni Abdalfatah H. A., ki so ga aretirali v Düsseldorfu, naj bi sodeloval pri zločinih proti človeštvu. Po podatkih tožilstva je marca 2013 še z drugimi džihadisti sodeloval pri pokolu 36 pripadnikov sirskega režima v bližini sirskega kraja Al Tabka. Iz Al Tabke so spomladi 2013 džihadisti pregnali sirski režim, nekaj jih je v mestu ostalo, a so umrli v krutih okoliščinah.

26-letnega Abdulrahmana A. A., ki so ga aretirali v Giessnu, državno tožilstvo sumi, da je kot bojevnik fronte vodil skupino borcev ter usklajeval finance in logistiko teroristične organizacije, piše nemška tiskovna agencija dpa. Kot nagrado za svoje sodelovanje naj bi prejel 100 granat in več protitankovskih minometov.

Fronta al Nusra, ki je bila sirska podružnica teroristične mreže Al Kaida, se je poleti 2016 odcepila od njih in preimenovala v Fronto Fatah al Šam.

V ločeni policijski akciji so že v torek na Bavarskem aretirali 33-letnega državljana BiH, ki naj bi podpiral sirsko teroristično milico Džunud al Šam. Kot je danes sporočilo tožilstvo, naj bi osumljeni milici priskrbel več vozil. Sodnik v Münchnu je v sredo zanj odredil preiskovalni pripor.

Vojni zločini, ki so se zgodili v Siriji in Iraku, obremenjujejo nemške oblasti, saj so državnemu kriminalističnemu uradu predložili kar 3900 namigov na tovrstna dejanja. Trenutno je v teku približno 30 preiskav.