c S

Lordska zbornica podprla dopolnitev zakona o brexitu in zavlekla njegovo sprejetje

02.03.2017 08:13 London, 01. marca (STA) - Zgornji dom britanskega parlamenta, lordska zbornica, je danes v Londonu podprl dopolnitev zakona o brexitu, da se državljanom Evropske unije zagotovi bivanje v Veliki Britaniji po njenem izstopu iz EU. S tem je zbornica zavlekla njegovo sprejetje in prekrižala vladne načrte, da se zakon sprejme čim hitreje, piše britanski bbc.

Lordska zbornica je dopolnitev sprejela s 358 glasovi za in 256 proti.

Dopolnitev zahteva, da vlada v roku treh mesecev po sprožitvi 50. člena lizbonske pogodbe predstavi predloge, ki bi prebivalcem EU in evropskega gospodarskega območja po brexitu zagotovili enake pravice v Veliki Britaniji, kot jih imajo sedaj.

Dopolnitev zakona bo sedaj romala na glasovanje v spodnji parlament, kjer pa je možno, da si bodo poslanci premislili in zavrnili lordsko zbornico.

Predlog zakona o brexitu, ki ima le dva člena, poziva parlament, naj da Mayevi pooblastilo, da po 50. členu lizbonske pogodbe objavi namero o izstopu Velike Britanije iz EU. Vlada je morala parlamentu predložiti zakon o brexitu, ker je vrhovno sodišče odločilo, da morajo začetek izstopa Velike Britanije iz unije odobriti poslanci. Vlada je sprva želela parlament obiti, češ da ima sama ustrezno pristojnost.

V začetku februarja ga je z veliko večino potrdil spodnji dom parlamenta.

Britanska vlada je v začetku februarja odločila, da bodo britanski poslanci po novem glasovali tudi o dogovoru, ki ga bo z EU pred brexitom dosegla premierka. A kot poudarjajo, bo Velika Britanija EU zapustila, tudi če poslanci dogovor, ki bo določal pogoje izstopa in nadaljnje odnose, zavrnejo.