c S

Vlada in Fides znova za pogajalsko mizo

02.03.2017 08:17 Ljubljana, 02. marca (STA) - Predstavniki vlade in zdravniškega sindikata Fides bodo danes nadaljevali pogajanja. Pričakovati je, da bo ministrica za zdravje Milojka kolar Celarc pred tem na vladi dobila še nova izhodišča za pogajanja z zdravniki glede spremembe kolektivne pogodbe.

Nazadnje so se sestali v torek, a Kolar Celarčeva in predsednik Fidesa Konrad Kuštrin po koncu pogajanj nista želela komentirati poteka. Dogovorili so se namreč, da vsebinskih izjav ne bodo dajali, dokler ne bodo pogajanja končana.

Ministrica pa je na vprašanje, ali v četrtek na vladi pričakuje kakšna nova izhodišča, pritrdila, da "neprestano dobivamo in usklajujemo izhodišča". Poudarila je, da bodo s pogajanji "nadaljevali do konca", saj "ni v nikogaršnjem interesu, da bi prišlo do stavke, ker bo to slabo za bolnike, za cel sistem in vse udeležence".

Kuštrin je pred tednom dni dejal, da bi morali podpisati aneks h kolektivni pogodbi za zdravnike oz. ga vsaj parafirati, da prihodnji ponedeljek ne bi ponovno začeli stavkati.

Če dogovora med vlado in Fidesom ta teden ne bodo dosegli, bodo zdravniki v ponedeljek znova začeli stavkati. Stavko bodo stopnjevali tako, da bodo prvi teden v marcu stavkali v ponedeljek, v drugem tednu marca dva dneva - četrtek in petek, nato pa bodo vsak nadaljnji teden stopnjevali izvajanje stavke do polnega tedna. Stavko bodo izvajali v ostri obliki, kar pomeni, da bodo opravljali le tiste storitve, ki so jih po zakonu dolžni izvajati v času stavke.