c S

Vlada o ustanovitvi urada za oskrbo migrantov in integracijo

02.03.2017 08:16 Ljubljana, 02. marca (STA) - Vlada bo danes obravnavala odlok o ustanovitvi urada za oskrbo migrantov in integracijo. Delo urada bo vključevalo skrb za vse vidike vključevanja migrantov v družbo, od nastanitve, zdravstvene oskrbe, vključevanja v izobraževalne in delovne procese, so sporočili iz Ukoma.

Ustanovitev urada, ki bo migrantom zagotavljal pravico do osnovne oskrbe, je predvidela novela zakona o tujcih, ki jo je DZ sprejel 26. januarja. Kot določa zakon, bo urad med drugim upravljal azilni dom ter organiziral delovanje in bivanje v njem.

V obrazložitvi predloga zakona so takrat med razlogi za prenos nalog na vladni urad pojasnili, da nujni ukrepi zaščite javnega reda in notranje varnosti države terjajo usmerjeno in nadzorovano delovanje na področju oskrbe migrantov, ki vstopijo na ozemlje Slovenije.

Tudi ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je v pogovoru za STA pred časom dejala, da je nujno aktivno sodelovanje vseh resorjev, urad pa da naj bi bil tisti, ki bi se celovito ukvarjal z vprašanji nastanitve in oskrbe migrantov. Na urad se torej prenašajo tudi naloge, za katere je trenutno pristojno ministrstvo za notranje zadeve, zato so z novelo zakona o tujcih posegli tudi v zakon o mednarodni zaščiti in zakon o začasni zaščiti razseljenih oseb.

Vlada bo na današnji seji med drugim obravnavala tudi predlog novele zakona o kmetijstvu, s katero se zaradi preprečevanja izgub velikih količin hrane, varstva okolja in pomoči upravičencem vzpostavlja pravna podlaga za doniranje hrane. Sprememba zakona pa bo omogočala tudi priznavanje, članstvo ter delovanje organizacij proizvajalcev, so še sporočili iz vladnega urada za komuniciranje (Ukom).