c S

Juncker v Sloveniji o prihodnosti Evrope

02.03.2017 10:17 Ljubljana, 02. marca (STA) - Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker bo danes začel dvodnevni obisk v Sloveniji, kjer se bo s slovenskim vrhom in mladimi pogovarjal o prihodnosti Evrope v primežu eksistencialne stiske. Premier Miro Cerar je napovedal, da se želi pogovoriti tudi o slovenskih interesih, na primer o teranu in nadzoru na meji.

Juncker se bo med prvim obiskom v Sloveniji v vlogi šefa Evropske komisije sestal z gostiteljem, predsednikom vlade Cerarjem, s predsednikom državnega zbora Milanom Brglezom in s predsednikom republike Borutom Pahorjem. Pomemben del obiska bo tudi dialog z mladimi.

Juncker izpostavlja, da gre v Slovenijo razpravljat o evropski prihodnosti. Izvedeti želi, kako točno si slovenska vlada in predsednik predstavljajo evropsko prihodnost.

Dan pred prihodom v Slovenijo je v Evropskem parlamentu predstavil predloge za reformo unije v obliki bele knjige. Predlagal je pet scenarijev za razvoj EU do leta 2025: da ostane vse tako kot doslej; da se EU osredotoči samo na enotni trg; da tisti, ki hočejo več, storijo več, kar vključuje oblikovanje koalicij voljnih; da se stori manj, a učinkoviteje in federalistični scenarij storiti veliko več skupaj.

Premier Cerar je napovedal, da se želi z Junckerjem pogovoriti tako o vprašanjih, ki so pomembna za celotno EU, kot o tistih, ki zadevajo Slovenijo. Tako bosta na dnevnem redu pogovorov gotovo vprašanje terana in nadzor na meji z Avstrijo.

Pričakovati je tudi, da bo slovenska stran odprla vprašanje arbitraže. Juncker je v pogovoru za STA pred obiskom v Sloveniji izrazil upanje, da bosta obe strani popolnoma in brezpogojno spoštovali odločitev arbitražnega sodišča, ko bo ta sprejeta.