c S

V protikorupcijski akciji v Srbiji aretirali 53 ljudi

01.03.2017 15:59 Beograd, 01. marca (STA) - Srbska policija je danes v obsežni akciji v več srbskih mestih aretirala 53 ljudi, ki so obtoženi korupcije, je potrdilo srbsko notranje ministrstvo. Med pridržanimi je 13 uslužbencev policije ter več zaposlenih na ministrstvu za kmetijstvo. Osumljenci naj bi skupaj odtujili več kot 10 milijonov evrov.

Policija je akcije izpeljala v Beogradu, Pančevu, Novem Sadu, Sremski Mitrovici, Somborju, Kikindi, Zrenjaninu, Jagodini, Kragujevcu, Zaječarju, Nišu, Leskovcu in Pirotu. Osumljenci naj bi od leta 2005 z več kaznivimi dejanji skupaj ukradli več kot 10 milijonov evrov. Po poročanju srbske tiskovne agencija Tanjug so osumljenci med drugim obtoženi utajevanja davkov, zlorabe položaja, ponarejanja in sprejemanja podkupnin.

"S to operacijo smo pokazali, da je država zavezana boju proti kriminalu in korupciji in ne bo nikogar ščitila," je za srbsko radiotelevizijo povedal notranji minister Nebojša Stefanović.

Do policijske akcije je prišlo manj kot mesec dni pred predsedniškimi volitvami, na katerih se bo za predsedniški položaj potegoval premier Aleksandar Vučić, in dva dni po tem, ko je Evropska unija s Srbijo odprla novi pogajalski poglavji in jo pozvala, naj stori več v boju proti korupciji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.