c S

Prednostnega dispečiranja iz Teš 6 zaenkrat ne bo, alternativa še ni znana

01.03.2017 13:08 Ljubljana, 01. marca (STA) - Ministrstvo za infrastrukturo bo iz predloga novele energetskega zakona umaknilo možnost uvedbe prednostnega dispečiranja elektrike iz Teš 6. Alternativne rešitve temu ukrepu bo skupaj z energetskimi podjetji pripravil SDH. Kakšne bi lahko bile te rešitve, ne razkrivajo.

Kot je po današnjem sestanku s predstavniki ministrstva za finance, Slovenskega državnega holdinga (SDH), Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) in Elesa v Ljubljani povedal minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, so razpravljali o alternativi uvedbe prednostnega dispečiranja elektrike iz šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6).

Predsednik vlade Miro Cerar je namreč sredi februarja v odgovoru na poslansko vprašanje izrazil pričakovanje, da se poiščejo alternativne možnosti temu ukrepu.

Te bo v mesecu ali dveh poiskal SDH skupaj z energetskimi družbami, ki jih ima v portfelju, "to pa predvsem z namenom, da se redno servisirajo naše finančne obveznosti, zagotovijo potrebne investicije in v vsakem trenutku zagotovi nemotena dobava električne energije", je danes povedala predsednica uprave SDH Lidia Glavina.

O tem, kakšne bi lahko bile te alternativne rešitve, ne Gašperšič ne Glavinova nista govorila, na novinarska vprašanja nista želela odgovarjati.

Predlog novele energetskega zakona je predvideval možnost, da bi vlada po predhodni odobritvi Evropske komisije uvedla prispevek za prednostno dispečiranje elektrike iz Teša. Ukrep bi zagnala, ko bi bile razmere na trgu z elektriko takšne, da nizke cene ne bi zagotavljale obratovanja domačih elektrarn, ki so nujne za zagotavljanje sistemskih storitev v razmerah, ko čezmejno zagotavljanje sistemskih storitev še ni v celoti zagotovljeno.

Kot so februarja pojasnjevali na ministrstvu, se brez teh storitev ne da zagotoviti zanesljivega delovanja elektroenergetskega sistema Slovenije. Teš je sistemska elektrarna, ki predstavlja približno tretjino doma proizvedene električne energije, in če bi bil prepuščen le razmeram na trgu, bo verjetnost, da ne bo na razpolago za nudenje sistemskih storitev, večja, so takrat povedali na ministrstvu.

Prispevek za prednostno dispečiranje elektrike iz Teša, ki ga bremeni 1,4 milijarde evrov vredna naložba v šesti blok, bi po takratnem predlogu letno znašal do 25 milijonov evrov. Obračunaval bi se na obračunsko moč in bi predvidoma znašal petino prispevka za obnovljive vire energije na položnicah oz. okrog en evro na mesec na položnico.