c S

Zdravstveni svet danes o predlogu zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju

01.03.2017 08:06 Ljubljana, 01. marca (STA) - Člani zdravstvenega sveta bodo na današnji seji obravnavali predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki je trenutno v javni obravnavi. Na dnevnem redu je tudi seznanitev s poročilom o delu sveta v letu 2016 in delovanjem komisije za strokovna napredovanja.

Predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki je bil že deležen številnih kritik, po besedah ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc prinaša veliko dobrih rešitev, predvsem za osebe z nižjimi dohodki, saj ne bodo tako finančno obremenjene, predvideva pa tudi dolgoročno stabilnost financiranja.

Tako je zagotovila na prvi iz niza regijskih predstavitev predlaganih sprememb v zdravstvenem sistemu prejšnji teden v Kopru, na kateri je Kolar Celarčeva sicer priznala, da je zakon mestoma zahteven in da obstajajo zato številni pomisleki. Poudarila pa je, da bodo na ministrstvu prisluhnili vsem dopolnitvam in pripombam, da bi bil sprejemljiv za veliko večino ljudi.

Pripombe na predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju lahko zainteresirana javnost tako posreduje do vključno 19. marca. Predlog je namreč v javni obravnavi od 1. februarja.

Poglavitna rešitev je med drugim ukinitev obveznega dopolnilnega zavarovanja in namesto tega uvedba obveznega zdravstvenega nadomestila, ki bi se plačevalo po solidarnostnem principu. Osnova za odmero bodo bruto dohodki, pri čemer bodo zavezanci razvrščeni v sedem razredov.

Zakonski predlog predvideva še časovno omejitev pravice do denarnega nadomestila v primeru bolniške na eno leto, zdajšnjih 11 prispevnih stopenj pa namerava poenotiti na tri. Prav tako spreminja organiziranost in delovanje Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Z vsemi ukrepi naj bi v zdravstveno blagajno do leta 2022 prišlo dodatnih 300 milijonov evrov.