c S

Vlada in Fides nadaljujejo pogajanja v četrtek

01.03.2017 08:01 Ljubljana, 28. februarja (STA) - Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predsednik zdravniškega sindikata Fides po današnjih pogajanjih nista želela komentirati poteka pogajanj. Dogovorili so se namreč, da vsebinskih izjav ne bodo dajali, dokler ne bodo pogajanja končana. Za pogajalsko mizo bodo znova sedli v četrtek.

Kolar Celarčeva je na vprašanje, ali v četrtek na vladi pričakuje kakšna nova izhodišča, pritrdila, da "neprestano dobivamo in usklajujemo izhodišča". Po koncu današnjih pogajanj je dejala, da bodo s pogajanji "nadaljevali do konca". "Trudimo se na obeh straneh, ker ni v nikogaršnjem interesu, da bi prišlo do stavke, ker bo to slabo za bolnike, za cel sistem in vse udeležence," je še izjavila medijem.

Kuštrin pa ni želel izjaviti ničesar drugega, kot da se pogajanja nadaljujejo v četrtek. Tako tudi ni komentiral, ali je bil s potekom današnjih zadovoljen.

Vlada je sicer pred začetkom današnjih pogajanj s Fidesom sprejela dopolnjena izhodišča za pogajanja. Dopolnitev se nanaša na spremembo vrednotenja delovnega mesta zdravnik specializant ter spremembo vrednotenja in pogojev za zasedbo delovnega mesta višji zdravnik specialist. Nespremenjena pa ostajajo izhodišča glede tarifnega dela kolektivne pogodbe.

V zdravniškem sindikatu zahtevajo do 30 odstotkov višjo plačo za tiste, ki bi najbolj presegali standarde in normative. Pri tem bi moral delodajalec narediti vse, da bi razbremenil takega zdravnika. Z leti bi po Kuštrinovih navedbah dosegli obremenitve, ki jih določajo standardi in normativi. Predlagajo ureditev napredovanj v bolj zahtevna delovna mesta, kar je po njegovih navedbah možno urediti brez spremembe zakona. Preseganje 57. plačnega razreda je medtem možno samo s spremembo zakonodaje.

Kuštrin je prejšnji teden dejal, da bi morali podpisati aneks h kolektivni pogodbi za zdravnike oz. ga vsaj parafirati, da prihodnji ponedeljek ne bi ponovno začeli stavkati.

Če dogovor med vlado in Fidesom ta teden ne bo dosežen, bodo zdravniki stavko stopnjevali: prvi teden v marcu bodo stavkali v ponedeljek, v drugem tednu marca dva dneva - četrtek in petek, nato pa bodo vsak nadaljnji teden stopnjevali izvajanje stavke do polnega tedna. Stavko bodo izvajali v ostri obliki, kar pomeni, da bodo opravljali le tiste storitve, ki so jih po zakonu dolžni izvajati v času stavke.