c S

Za Orbana ključ do uspešne države "etnična homogenost"

01.03.2017 08:00 Budimpešta, 28. februarja (STA) - Madžarski premier Viktor Orban se je danes ponovno izrekel proti priseljevanju migrantov na Madžarsko. Poudaril je, da je "etnična homogenost" ključnega pomena za gospodarski uspeh države. S tem se je izrekel proti uvažanju delavcev iz tujine, s čimer bi rešili problem pomanjkanja delovne sile, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Orban je v nagovoru na madžarski zbornici za trgovino in industrijo v Budimpešti dejal, da izboljšanje konkurenčnosti ni edini način, kako podpreti gospodarsko rast in "okrepiti vrednost domovine".

"Kako lahko to naredimo? Sprva z ohranitvijo etnične homogenosti. Sedaj lahko rečemo take zadeve, nekaj, za kar bi te v zadnjih nekaj letih še ubili, saj je življenje dokazalo, da preveč mešanja povzroča težave," je dejal.

Orban je v preteklosti označil begunski val za grožnjo evropski kulturni in verski dediščini, migrantov pa se je skušal obraniti tudi z gradnjo visokih ograj na madžarsko-srbski meji. Madžarska vlada "ne more tvegati spremembe osnovnega etničnega značaja te dežele", je dejal.

Po njegovem priseljenci ne bi obogatili družbe, ampak osiromašili, država pa bi padla v kaos.

Na Madžarskem imajo trenutno eno najnižjih stopenj brezposelnosti, in sicer le malo več kot štiri odstotke, vendar se spopadajo s problemom pomanjkanja delovne sile. Orban pa nasprotuje uvažanju delavcev iz tujine, podprl bi ga namreč le za krajši čas. Po njegovem bi morali Madžari opravljati vsakršno delo, ki žene državo naprej, "od čiščenja stranišč do jedrske znanosti", je dodal.