c S

Poljska poziva k zamenjavi Tuska na čelu Evropskega sveta

28.02.2017 15:57 London, 28. februarja (STA) - Poljska je pozvala države članice EU, naj Poljaka Donalda Tuska ne potrdijo za nov mandat na čelu Evropskega sveta. Po navedbah diplomatskih virov, na katere se sklicuje britanski časnik Financial Times, poljska premierka Beata Szydlo predlaga, da bi položaj namesto Tuska zasedel poljski evroposlanec Jacek Saryusz-Wolski.

Tusku, nekdanjemu poljskemu premierju, se dveinpolletni mandat izteče konec maja, mogoče pa ga je enkrat podaljšati. Tusk je izrazil pripravljenost na podaljšanje mandata še za dve leti in pol.

Drugemu Tuskovemu mandatu je doslej odkrito nasprotovala le njegova domovina, Poljska, oziroma tabor njegovega notranjepolitičnega tekmeca Jaroslawa Kaczynskega. Ta vztraja, da Tusk ni primeren za nadaljnje vodenje unije, ker bi lahko vlada v Varšavi proti njemu uvedla vrsto preiskav v zvezi z njegovim ravnanjem v času, ko je vodil poljsko vlado.

Kaczynski, vodja vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) je danes na novinarski konferenci poudaril, da Tusk nikakor ne more računati na podporo Poljske za nov mandat. "Donald Tusk je politik, ki krši temeljne pravice EU," je po poročanju tiskovne agencije Reuters dejal na novinarski konferenci v Varšavi. Ob tem je namignil, da bi Poljska lahko celo glasovala proti kandidaturi Tuska.

Kaczynski meni, da je Tusk moralno odgovoren za smrt njegovega brata dvojčka, nekdanjega predsednika države Lecha Kaczcynskega, ki je umrl v letalski nesreči v Rusiji v času, ko je bil Tusk poljski premier.

Predlog poljske premierke, da bi Evropski svet poslej vodil Saryusz-Wolski, si po pisanju Financial Timesa lahko obeta le podporo Madžarske. Tusk po drugi strani uživa široko podporo ostalih članic.

Odločitev o podaljšanju Tuskovega mandata oziroma o novem predsedniku Evropskega sveta morajo sprejeti voditelji članic unije. Ker je do konca maja predviden le še en vrh 9. in 10. marca, je pričakovati, da bodo o tem odločili takrat.

Pred volitvami novega predsednika Evropskega parlamenta so nekateri, v glavnem evropski socialdemokrati, opozarjali, da bi v primeru izvolitve Antonia Tajanija za predsednika parlamenta tri ključne najvišje položaje v institucijah EU zasedali konservativci.

Predsedniki Evropskega parlamenta, Evropske komisije in Evropskega sveta - Tajani, Jean-Claude Juncker in Tusk - namreč vsi prihajajo iz vrst evropske desne sredine. A tudi Saryusz-Wolski je tako kot sedanji voditelji unije iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP).

Položaj "stalnega" predsednika Evropskega sveta je uvedla lizbonska pogodba leta 2009 s ciljem zagotovitve kontinuitete vodenja pri oblikovanju evropskih politik. Do takrat je razprave vrha usmerjal voditelj države, ki pol leta predseduje Svetu EU.