c S

Za kibernetskimi napadi v Avstriji Turek iz ZDA

28.02.2017 15:56 Dunaj, 28. februarja (STA) - Za serijo kibernetskih napadov na avstrijske institucije je po poročanju avstrijskega časopisa Kurier, ki se sklicuje na vire iz vojaške obveščevalne službe, odgovoren Turek, ki je deloval iz ameriške zvezne države Kentucky.

Osumljenec Arslan A., kar je ena od njegovih številnih identitet, je od septembra lani napadal in blokiral spletne strani avstrijske centralne banke, zunanjega ministrstva, obrambnega ministrstva, parlamenta in dunajskega letališča.

Napadi so se začeli po govoru avstrijskega zunanjega ministra Sebastiana Kurza, ki je dejal, da bi morali pridružitvene pogovore Turčije z Evropsko unijo ustaviti zaradi pomanjkanja demokratičnih standardov v državi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Avstrijski obveščevalci so napadalca identificirali kot Arslan A, ki je živel v mestu Bowling Green in je delal kot strokovnjak za kibernetsko varnost. Ko je Avstrija obvestila ameriške oblasti o primeru kibernetskega napadalca, je bila Arslanova hiša na prodaj.

Po pisanju časnika Kurier so iz Kentuckyja napadali tudi druge nasprotnike Turčije v Izraelu, Iraku, ZDA in kurdski stranki PKK.