c S

Vlada tik pred začetkom pogajanj s Fidesom z dopolnjenimi pogajalskimi izhodišči

28.02.2017 13:15 Ljubljana, 28. februarja (STA) - Vlada je pred začetkom pogajanj s Fidesom sprejela dopolnjena izhodišča za pogajanja. Dopolnitev se nanaša na spremembo vrednotenja delovnega mesta zdravnik specializant ter spremembo vrednotenja in pogojev za zasedbo delovnega mesta višji zdravnik specialist. Nespremenjena pa ostajajo izhodišča glede tarifnega dela kolektivne pogodbe.

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je pred začetkom današnjih pogajanj, ki so se začela ob 12. uri, dejal, da z dopolnjenimi izhodišči še ni seznanjen. Verjame in pričakuje pa, da bo vlada prišla s konkretnim predlogom, saj so se tako dogovorili tudi na sestanku prejšnji teden s premierjem Mirom Cerarjem.

V zdravniškem sindikatu zahtevajo do 30 odstotkov višjo plačo za tiste, ki bi največ presegali standarde in normative. Pri tem bi moral delodajalec narediti vse, da bi razbremenil takega zdravnika. Z leti bi po Kuštrinovih navedbah dosegli obremenitev, ki jih določajo standardi in normativi. Na področju napredovanj pa predlagajo napredovanje v bolj zahtevna delovna mesta, kar je po njegovih navedbah možno urediti brez spremembe zakona. Preseganje 57. plačnega razreda pa je možno samo s spremembo zakonodaje.

Kot je prejšnji teden dejal Kuštrin, jim je vlada v prvih izhodiščih, ki so jih v sindikatu zavrnili, predlagala, da zdravnik za desetodstotno preseganje standardov in normativov ne bi dobil nobenega dodatnega plačila, za dvajsetodstotno pa dodatne tri odstotke plače.

Prejšnji teden je tudi dejal, da bi morali podpisati aneks h kolektivni pogodbi za zdravnike oz. ga vsaj parafirati, da prihodnji ponedeljek ne bi ponovno začeli stavkati.

Če dogovor med vlado in Fidesom ta teden ne bo dosežen, bodo zdravniki prvi teden v marcu stavkali v ponedeljek, v drugem tednu marca dva dneva - četrtek in petek, nato pa bodo vsak nadaljnji teden stopnjevali izvajanje stavke do polnega tedna. Stavko bodo izvajali v ostri obliki, kar pomeni, da bodo opravljali le tiste storitve, ki so jih po zakonu dolžni izvajati v času stavke.