c S

Grčija znova za mizo s posojilodajalci

28.02.2017 13:08 Atene, 28. februarja (STA) - Predstavniki Grčije so danes znova sedli za pogajalsko mizo s strokovnjaki EU in Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Cilj pogovorov je Atenam zagotoviti nadaljnji pritok denarja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zastopniki mednarodnih posojilodajalcev bodo ocenili grški reformni program. Kot je na podlagi virov iz finančnega ministrstva izvedela nemška tiskovna agencija dpa, bo dopoldne beseda najprej tekla o privatizaciji in področju energetike. Zvečer pa naj bi govorili še o potrebnih varčevalnih ukrepih za prihodnje mesece.

Med zahtevami posojilodajalcev je med drugim znižanje dohodninske olajšave z 8636 evrov na 6000 evrov letno. Ob tem naj bi terjali tudi nove reforme delovne zakonodaje ter zakonodaje o stavkah, pa znižanje pokojnin ter nadaljnjo privatizacijo. Z novimi ukrepi naj bi prihranili okoli 3,6 milijarde evrov.

Kako dolgo se bodo predstavniki Evropske komisije, Evropske centralne banke, stalnega mehanizma za stabilnost evra ter IMF mudili v Atenah, ni jasno.

Na zasedanju evroskupine v Bruslju je prejšnji teden padla odločitev, da se institucije vrnejo v Atene in tam skušajo doseči tehnični dogovor o nizu reform. Dogovor o naslednji finančni injekciji je še daleč, a v procesu reševanja Grčije se dogaja pomemben premik - poudarek se seli od zategovanja pasu h korenitim reformam.

Poseben zaplet predstavlja stališče IMF, saj slednji verjame, da Grčija ni sposobna povrniti svojih dolgov. Od območja evra zahteva, da državi odpiše pomemben del dolgov, a Nemčija temu močno nasprotuje. Če območje z evrom ne bo popustilo, pa IMF terja odločno zvišanje davkov in zmanjšanje pokojnin, preden bo Atenam pripravljen zagotoviti svež denar. Trenutno v tretjem programu pomoči deluje le v svetovalni vlogi.

Grčija nujno rabi pomoč, saj ji julija zapade za sedem milijard evrov posojil. Leta 2015 si je sicer zagotovila tretji rešilni paket v višini 86 milijard evrov, vendar mora za izplačila iz tega paketa izpolnjevati zastavljene pogoje.