c S

Umar o lanskem BDP: Rast presegla povprečje evrskega območja

28.02.2017 13:07 Ljubljana, 28. februarja (STA) - Lanska rast BDP je v Sloveniji po ugotovitvah Umarja ponovno presegla povprečje evrskega območja in se je gibala v okviru njihovih jesenskih pričakovanj. "Z današnjo objavo podatkov v uradu začenjamo proces priprave pomladanske napovedi, ki jo bomo predvidoma predstavili v drugi polovici marca," so napovedali v Umarju.

Lanska rast v Sloveniji je bila znova med najvišjimi v EU, tudi v zadnjem četrtletju je bila rast znova znatno višja kot v povprečju evrskega območja. "Po občutnem padcu med krizo in relativno hitrejši rasti v zadnjih treh letih pa ostajamo v skupini držav, kjer bruto domači proizvod (BDP) še zaostaja za predkrizno ravnjo," so zapisali v Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar).

"Med dejavniki gospodarske rasti ostaja ključen izvoz, spodbujen z rastjo tujega povpraševanja in izboljševanjem konkurenčnega položaja slovenskih podjetij. Z njim tesno povezana rast proizvodnje v predelovalnih dejavnostih je bila med najhitrejšimi v EU, razmere pa se izboljšujejo tudi v večini storitvenih dejavnosti, izraziteje v segmentih, povezanih s turizmom," so povzeli v Umarju.

Po njihovih ugotovitvah se še naprej občutno izboljšujejo razmere na trgu dela. "Število zaposlenih je tako že doseglo ravni, primerljive s tistimi v letih stabilne gospodarske rasti, plače so rasle hitreje v večini dejavnosti. Ob izboljševanju razmer se je povečal razpoložljivi dohodek gospodinjstev, povečalo pa se je zaupanje potrošnikov. Zasebna potrošnja je tako lani vidneje, za 2,8 odstotka, okrevala," so dodali.

Nadaljevala se je tudi rast zasebnih investicij, ki jo v Umarju povezujejo z visoko izkoriščenostjo zmogljivosti, dobrimi poslovnimi rezultati in razdolževanjem podjetij. Ugodnejši kot pred leti so po njihovem tudi pogoji financiranja. Kot so ugotovili, od ugodnih gibanj ob prehodu na novo evropsko finančno perspektivo odstopajo le javne investicije.

BDP v Sloveniji se je lani po prvih ocenah statističnega urada realno okrepil za 2,5 odstotka, potem ko je bila gospodarska rast v 2015 pri 2,3 odstotka. V zadnjem lanskem četrtletju se je BDP v primerjavi z zadnjim četrtletjem leta 2015 zvišal za 2,6 odstotka.