c S

Pentagon Trumpu predložil nov načrt za boj proti IS

28.02.2017 11:30 Washington, 28. februarja (STA) - Pentagon je v ponedeljek Beli hiši posredoval morebitni novi bojni načrt za poraz skrajne skupine Islamska država (IS), potem ko je ameriški predsednik Donald Trump od vrha ameriške vojske zahteval, da najde nove načine za uničenje džihadistov.

Eden od stebrov Trumpove volilne kampanje je bila obljuba o pospešitvi boja proti IS, ki kljub izgubi več deset tisoč borcev še vedno nadzira dele severa Sirije in Iraka. Administracijo bivšega predsednika ZDA Baracka Obame je kritiziral, da je za boj proti IS potrebovala preveč časa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trump je tudi trdil, da ima tajni načrt za uničenje IS, a njegove vsebine ni nikoli razkril. Kmalu po prevzemu položaja 20. januarja je dal Pentagonu 30 dni časa, da pregleda dosedanji napredek v boju proti IS in pripravi izčrpen načrt za njegovo "popolno uničenje".

Mednarodna koalicija pod vodstvom ZDA od poletja 2014 bombardira položaje džihadistov v Siriji in Iraku, hkrati pa uri in svetuje lokalnim silam.

Ameriški obrambni minister Jim Mattis je v ponedeljek Trumpovim svetovalcem za nacionalno varnost izročil okvirni načrt boja proti IS. Ob tem je tiskovni predstavnik Pentagona Jeff Davis povedal, da so opcije v tem zaupnem dokumentu okvirne in da jih morajo dodatno dodelati.

"Gre za hiter poraz IS," je dodal ter napovedal, da bodo v procesu razvoja načrta "nadaljevali dialog v naši verigi poveljevanja".

Po navedbah AFP načrt verjetno predvideva možnost napotitve več ameriških vojakov na Bližnji vzhod, kot tudi agresivnejši pristop Pentagona na drugih ključnih področjih.

Trump bo imel nocoj po lokalnem oziroma v sredo zjutraj po srednjeevropskem času v Washingtonu svoj prvi govor pred obema domovoma ameriškega kongresa, letni govor predsednika o stanju v državi. Pričakovati je, da bo med drugim naštel dosežke prvega meseca vladanja in podal vizijo za naprej.