c S

Statistični urad v objavo prve ocene lanske gospodarske rasti

28.02.2017 08:20 Ljubljana, 28. februarja (STA) - Statistični urad bo danes objavil prvi podatek o rasti bruto domačega proizvoda (BDP) v zadnjem lanskem četrtletju in vsem lanskem letu. Dinamika rasti je bila v prvih devetih mesecih 2016 precej ugodna, analitske ustanove pa državi za lani napovedujejo v povprečju nekaj nad dvoodstotno rast.

V Sloveniji se je BDP v prvem lanskem četrtletju na letni ravni okrepil za 2,3 odstotka, v drugem za 2,8 odstotka in v tretjem za 2,7 odstotka. V teh četrtletjih se je obseg BDP po navedbah statističnega urada s konca lanskega novembra realno povečal za 2,6 odstotka.

BDP, popravljen za vpliv sezone in števila delovnih dni, je v lanskih prvih treh četrtletjih zrasel za 2,1 odstotka, 2,2 odstotka in za tri odstotke. V primerjavi s predhodnimi četrtletji je rasel po 0,6-, 0,7- in enoodstotni stopnji.

K rasti sta v devetih mesecih ugodno prispevala naraščajoče zasebno trošenje gospodinjstev in izvoz, katerega rast pa se je v tretjem lanskem četrtletju nekoliko upočasnila.

Za leto 2016 domače in mednarodne ustanove Sloveniji napovedujejo gospodarsko rast med 2,0 in 2,3 odstotka. Letos naj bi se rast pospešila in se po nekaterih izračunih tesno približala trem odstotkom. Predlani se je obseg BDP okrepil za 2,3 odstotka.

Statistični urad bo končne podatke o lanski rasti objavil konec avgusta.