c S

Ukrajinski uporniki zagrozili, da bodo prevzeli nadzor nad podjetji

28.02.2017 08:14 Kijev, 27. februarja (STA) - Proruski separatisti na vzhodu Ukrajine so danes zagrozili, da bodo prevzeli nadzor nad ukrajinskimi podjetji na svojem ozemlju, če Kijev do srede ne bo prekinil blokade dostave premoga. Ta zaradi protestov nacionalistov traja skoraj mesec dni. Protesti so se začeli, ker Kijev še naprej kupuje premog, ki ga je moč najti samo na vzhodu države.

Nacionalisti blokirajo dostavo premoga z zahtevo, da Kijev preneha trgovanje s separatisti na vzhodu države. Zaradi tega je ogrožena tudi oskrbo z električno energijo drugod po Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Voditelji samooklicanih ljudskih republike Lugansk in Doneck so danes zagrozili, da bodo na čelo industrijskih podjetij postavili "zunanje menedžerje". "Prisiljeni smo razglasiti, da bomo v primeru, če ne bodo umaknili blokade do srede do polnoči, v podjetja pod ukrajinsko oblastjo imenovali zunanje vodstvo. Ustavili bomo dobavo premoga Ukrajini. Na novo bomo postavili proizvodni proces in ga usmerili na ruski trg ter na druge države," so v izjavi za javnost povedali predstavniki samooklicanih oblasti.

Odkar so uporniki prevzeli nadzor nad delom industrijskega vzhoda v začetku konflikta leta 2014, je ukrajinska težka industrija ujeta v "pravno sivo območje".

Da bi lahko nadaljevala s trgovanjem so podjetja registrirana na območjih pod nadzorom vladnih sil, davke pa plačujejo tako upornikom kot vladi v Kijevu. Kijev medtem nadaljuje z nakupom posebne vrste premoga, ki ga je moč najti samo na separatističnem vzhodu države, ki ga potrebuje za elektrarne.

Na vzhodu Ukrajine se medtem nadaljujejo posamični spopadi kljub novi prekinitvi ognja, ki naj bi veljala od minulega tedna. Ukrajinska vojska je danes sporočila, da sta v spopadih v zadnjih 24 urah umrla dva njena vojaka, štirje so bili ranjeni.