c S

Na Kosovu vodilnega imama obtožili terorizma

28.02.2017 08:11 Priština, 27. februarja (STA) - Kosovsko posebno tožilstvo je imama osrednje mošeje v državi Shefqeta Krasniqija obtožilo vzpodbujanja terorizma, ker je vernike vzpodbujal k džihadu v Siriji in Iraku. Obtožen je tudi vzpodbujanja sovraštva ter nestrpnosti na podlagi narodnosti, rase ali vere ter davčne utaje, so danes sporočili iz tožilstva.

Krasniqi je imam v največji in najstarejši mošeji v Prištini.

S svojimi pridigami in prek družbenih omrežij je "vzpodbujal druge, da so se podali na območja konfliktov v Siriji in Iraku ter tam sodelovali pri terorističnih dejanjih". 51-letni imam je to počel "redno in namerno", je tožilstvo zapisalo v sporočilu za javnost, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Na Kosovu živi približno 1,8 milijona ljudi. Približno 300 državljanov Kosova naj bi se v zadnjih letih pridružilo džihadistom v Siriji in Iraku. Okoli 50 kosovskih državljanov naj bi v Siriji in Iraku tudi umrlo, na frontnih črtah pa naj bi se trenutno borilo okoli 70 Kosovcev.

Kosovske oblasti so doslej v boju proti terorizmu zaostrile zakonodajo in v boju proti islamističnim skrajnežem aretirale več vodilnih ljudi.