c S

Varuhinja se je srečala z generalno sekretarko vlade

28.02.2017 08:06 Ljubljana, 27. februarja (STA) - Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je danes na pogovor sprejela generalno sekretarko vlade Lilijano Kozlovič. Pogovor je rezultat nedavno sprejetega dogovora med varuhinjo in predsednikom vlade Mirom Cerarjem, da bo vlada pospešila uresničevanje priporočil varuha, so zapisali na spletni strani slednjega.

Omenjena priporočila je državni zbor sprejel oktobra lani ob obravnavi poročila varuha za leto 2015. Varuhinja pa je danes izrazila zadovoljstvo, da vlada pripravlja vmesni pregled uresničevanja priporočil po posameznih ministrstvih in njihovo uresničevanje intenzivno spremlja.

Nussdorferjeva je posebej opozorila na problematiko pravočasnosti priprave podzakonskih aktov, nujnosti medresorskega sodelovanja pri reševanju nekaterih že dolgoletnih problemov, tudi sistemske ureditve delovanja vzgojnih zavodov in neprostovoljne namestitve oseb z duševno motnjo v varovane oddelke socialno varstvenih zavodov. Izpostavila je tudi vprašanje neodgovarjanja nekaterih ministrstev ter opozorila na nujnost ratifikacije izbirnega protokola h konvenciji o otrokovih pravicah ter zagotovitve učinkovitega dela inšpekcijskih služb.

Poleg varuhinje sta bili na današnjem pogovoru tudi direktorica strokovne službe varuha Martina Ocepek in svetovalka varuha Liana Kalčina, na vladni strani pa sekretarka Barbara Peternelj. Ob zaključku srečanja so se dogovorili, da bodo tovrstni sestanki redna oblika spremljanja uresničevanja varuhovih priporočil.