c S

Vučić zavrnil možnost predčasnih parlamentarnih volitev

28.02.2017 08:06 Beograd, 27. februarja (STA) - Srbski premier Aleksandar Vučić je danes zavrnil možnost, da bi predčasne parlamentarne volitve pripravili sočasno s predsedniškimi, ki bodo predvidoma aprila. Možnost predčasnih parlamentarnih volitev so v minulih dneh napovedovali iz srbskega državnega vrha.

Kot je za srbsko televizijo RTS dejal Vučić, ne obstajajo razlogi za predčasne parlamentarne volitve, bodo pa aprila v Srbiji delne lokalne in predsedniške volitve. Datuma predsedniških volitev pri tem ni omenil. Predsednik srbske vlade je še ocenil, da je Srbija "stabilna demokracija in stabilna država z zelo stabilnim gospodarstvom", poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

"Potrebujemo rast, potrebujemo resnost, potrebujemo odgovornost. Imamo stabilno parlamentarno večino, ki dobro deluje v srbski narodni skupščini. Parlamentarne volitve bodo leta 2020, naslednje predsedniške volitve leta 2022, kot se to dogaja v vseh stabilnih evropskih demokracijah," je še dejal Vučić, ki je tudi napovedal, da bo Srbija v tem obdobju imela zlato dobo.

"Srbija bo doživela pravi razcvet in ljudje bodo občutili znatno povišanje standarda," je še dejal srbski premier.

Petletni mandat srbskega predsednika Tomislava Nikolića se konča maja. Zakonski rok za razpis predsedniških volitev je 3. marca. Skupni kandidat vladajoče koalicije je srbski premier Vučić. V tekmo za novega srbskega predsednika so se, kljub temu, da predsedniške volitve še niso uradno razpisane, že podali nekdanji srbski zunanji minister Vuk Jeremič, nekdanji varuh človekovih pravic Saša Janković in vodja konservativnega gibanja Vrata Boško Obradović.