c S

Proizvajalci terana danes v Bruslju pri komisarju Hoganu

28.02.2017 09:26 Bruselj, 28. februarja (STA) - Proizvajalci terana bodo danes v Bruslju evropskemu komisarju za kmetijstvo Philu Hoganu predstavili pomen terana za Kras in razloge za nasprotovanje izjemi za Hrvaško ter ga pozvali k ustavitvi sprejemanja tega ukrepa. Kmetijski minister Dejan Židan pa bo slovenska stališča predstavil vodstvu kmetijskega odbora Evropskega parlamenta.

Približno petdeset predstavnikov Civilne iniciative za spoštovanje zaščite vina teran je v nedeljo odpotovalo v Bruselj z namenom obrambe pridobljenih pravic.

Najpomembnejši bo sestanek s komisarjem Hoganom, ki mu bodo predstavili pomen vina teran za Kras in za preživetje tamkajšnjih ljudi, vsa zgodovinska in strokovna dejstva ter ekonomske razloge za nasprotovanje načrtovani izjemi za Hrvaško, so izpostavili pred odhodom v Bruselj.

Poudarjajo, da želijo od komisarja med drugim slišati pojasnila, zakaj komisija "ves čas trajanja te agonije" ni bila pripravljena prisluhniti slovenskim argumentom.

Komisar Hogan je sicer dan pred sestankom v intervjuju za STA izpostavil, da bo slovenskim vinarjem pojasnil ozadje odločitve komisije in jim zagotovil, da bo komisija neomajno branila njihove pravice. Poudaril je tudi, da je komisija odločena narediti konec vsem obstoječim zlorabam.

Proizvajalci terana se bodo danes v Bruslju sestali tudi z evropsko komisarko iz Slovenije Violeto Bulc, generalnim sekretarjem evropskega združenja kmetov in zadrug Copa-Cogece Pekko Pesonenom in s slovenskimi evroposlanci.

Za ohranitev celovite zaščite vina teran si bo danes v Bruslju prizadeval tudi minister Židan, ki se bo sestal s predsednikom kmetijskega odbora v Evropskem parlamentu Czeslawom Adamom Siekierskim in z njegovim podpredsednikom Paolom De Castrom.

Zvečer pa bo na slovenskem veleposlaništvu pri EU predstavitveni dogodek Vino teran - zgodba o Krasu, zgodba o prihodnosti, vključno z okroglo mizo o pomenu zaščitenih označb za vinski sektor.