c S

Madžarska začela gradnjo druge ograje ob meji s Srbijo

27.02.2017 15:21 Budimpešta, 27. februarja (STA) - Madžarska vlada je ob meji s Srbijo vzdolž že zgrajene ograje začela graditi še eno zaščitno ograjo, je danes dejal svetovalec madžarskega premierja Viktorja Orbana za varnostna vprašanja György Bakondi.

Madžarska je ob 175 kilometrov dolgi meji s Srbijo že jeseni 2015 postavila ograjo in uvedla stroge kazni za nezakonito prečkanje meje. Zdaj bodo postavili še eno ograjo, ki bo opremljena z nadzornimi in termovizijskimi kamerami. Namestili bodo tudi senzorje gibanja. Gradnjo naj bi končali v začetku maja, poročanje madžarskih medijev povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Kot je Bakondi dejal v pogovoru za madžarski časnik Magyar Hirlap, bo vlada v Budimpešti za gradnjo nove ograje in centrov za migrante ob meji namenila 123,14 milijona evrov.

V skladu z novimi spremembami zakona pa bodo na meji za prosilce za azil vzpostavili centre, kjer bodo čakali na odgovor po končani obravnavi prošnje za azil. Vodja premierjevega kabineta Janoš Lazar je pretekli teden povedal, da vlada ob meji načrtuje postavitev dodatnih namestitvenih zmogljivosti za 400 migrantov. Ko bodo postavljene, bodo tam namestili prosilce za azil, ki jih je sedaj okoli 600 in so trenutno nameščeni v odprtih ali zaprtih taboriščih po državi.

Tiskovna agencija Reuters medtem na spletni strani poroča, da sta nevladni organizaciji za človekove pravice Helsinški odbor in Human Rights Watch pretekli teden naslovili protestno pismo na evropskega komisarja za migracije Dimitrisa Avramopulosa. Kritizirali sta predvsem namestitev migrantov v centre ob meji, dokler ne bodo rešene njihove prošnje za azil.

Po zaprtju meje s Srbijo se je število prihodov migrantov in beguncev na Madžarsko krepko zmanjšalo, še vedno pa jih pride približno 300 na teden. V Srbiji je medtem po lanskem zaprtju balkanske begunske poti obstalo več tisoč migrantov.