c S

Zupančič: Pahor pri izbiranju kandidatov za ustavne sodnike po liniji najmanjšega odpora

27.02.2017 16:12 Ljubljana, 27. februarja (STA) - Nekdanji sodnik ESČP Boštjan M. Zupančič je ocenil, da bi predsednik republike Borut Pahor pri izbiranju kandidatov za nove ustavne sodnike rad opravil nalogo po liniji najmanjšega odpora. "Zato se pogovarja z vodstvi strank in z njimi sklepa kravje kupčije. Ena leva, ena desna ... Kot pri 'štrikanju'. Precej ceneno," meni.

Kot je dejal za Reporter, je bil bivši predsednik republike Milan Kučan drugačen. "Potem ko sem se mu izneveril, me je kljub temu imenoval za kandidata za sodnika v Strasbourgu," je v intervjuju za omenjeni tednik izjavil Zupančič, ki je bil dva mandata sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP).

Po njegovem mnenju je slovensko pravosodje zabetonirano, sodniki pa so zavarovani kot kočevski medvedje. "Kar je napravil minister za pravosodje, ko bomo lahko vsaj videli, kdo sodi in kdo je odločbo o posamični zadevi izdal, kdo je podpisan kot sodnik, da je to v javnosti, dobesedno na spletu - to je kar velik, zelo produktiven korak," meni Zupančič, ki se je sredi lanskega leta zaposlil v kabinetu ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča kot njegov svetovalec. Glede sodelovanja s Klemenčičem je dejal, da mu svetuje "bolj očetovsko, pa vendarle".

Po njegovih besedah v sodstvu pristanejo ljudje, ki so pretežno uradniki. "Ko sem to nekoč omenil pokojnemu Francetu Bučarja, je izstrelil: 'Ampak slabi uradniki!'," je pristavil.

Tega po njegovem mnenju ne more presekati niti predsednik vlade Miro Cerar, sicer pravnik, profesor prava. "Ni, ni možnosti. On se tega kajpada dobro zaveda. Skozi moje 'sito' na pravni fakulteti je šlo kar precej študentov, ki so zdaj odvetniki, sodniki, ministri ... Takrat sem vedel, kaj se pripravlja za 10 oz. 15 let vnaprej, kako bodo ti mladi ljudje prevzeli pomembnejše položaje. Ne nazadnje, Cerarjev oče je bil odvetnik, predvsem pa je bila njegova mama v vrhu državnega tožilstva."

Ocenjuje tudi, da je ustavno sodišče nekako razvodenelo. "A Slovenija ima kar dober izgovor: težko je, kot rad rečem, v Žužemberku sestaviti simfonični orkester."

Ocenjuje, da je bil v sodstvu mednarodni škandal, ko je koalicija izločila Klemna Jakliča za kandidata za sodnika ESČP, a da ta škandal ni prišel v medije. Zgražanja pa po njegovih navedbah ni manjkalo - tako zaradi nekaterih levih potez, kot je bila Jakličeva izločitev iz kandidatne liste, kot zaradi nekaterih desnih ravnanj.

"Kar je desnica sprožila z videom v komiteju parlamentarne skupščine Sveta Evrope, ki je oblikovala končno priporočilo o tem, koga od treh kandidatov naj se izloči, je bilo nepojmljivo. Neki vodilni sodnik, moj dober prijatelj, je bil zgrožen. Nisem zagovornik vrhovne sodnice Nine Betetto ali kogarkoli drugega, ampak tak masten zelen pljunek v lastno skledo - to je bil res škandal. Tudi ta ni prišel v javnost," je dodal.

Dotaknil se je tudi tožbe Slovenije proti Hrvaški glede terjatev Ljubljanske banke do hrvaških podjetij. Po njegovem mnenju je takšna tožba pravilna. Po njegovi oceni bi morala Slovenija uspeti že v tožbi hrvaških varčevalcev. "Zaradi nje nisem leto dni dobro spal. Končni nesprejemljiv izid je posledica intrige," je dejal in dodal, da se je ta intriga zgodila znotraj sodišča. "O imenih še ne morem govoriti, za to še ni napočil pravi trenutek. O tem, kaj se je dogajalo, pa sem dobro obveščen. Ko je bilo o zadevi končno odločeno v škodo Sloveniji, je bilo pred tem večkrat odločeno drugače. Rekel bom le eno: cherchez la femme!"