c S

Erdoganova AKP začela referendumsko kampanjo za ustavne spremembe

27.02.2017 08:27 Ankara, 25. februarja (STA) - Turška vladajoča Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) je danes začela kampanjo za aprilski referendum, na katerem bodo volivci odločali o ustavnih spremembah, ki bodo okrepile pristojnosti predsednika države. Premier Binali Yildirim je danes za "da" lobiral na stadionu v Ankari, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Novi sistem bo uničil terorizem," je med drugim dejal Yildirim v več kot enournem govoru na stadionu pred množico ljudi ter dodal, da za "ne" lobirajo teroristične skupine.

Na stadionu se je zbralo več tisoč ljudi, za njihovo varnost je skrbelo približno 6500 policistov.

Po ocenah analitikov izid referenduma 16. aprila o ustavnih spremembah ni gotov, zato bosta AKP in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan v prihodnjem mesecu s kampanjo po vsej državi poskušala prepričati volivce, naj glasujejo za ustavne spremembe.

Nasprotniki menijo, da bo z ustavnimi spremembami oblast v Turčiji pristala v rokah enega samega človeka. Spremembe namreč predvidevajo, da predsednik imenuje in odstavlja ministre ter prvič v zgodovini sodobne Turčije odpravljajo položaj predsednika vlade.