c S

Vložena ovadba zaradi poslovanja Sazasa

27.02.2017 08:13 Ljubljana, 25. februarja (STA) - Kriminalisti so na specializirano državno tožilstvo vložili kazensko ovadbo zaradi sumov kaznivih dejanj zlorabe položaja, pranja denarja in izneverjanja. Po poročanju današnjega Dela so ovadbe povezane s poslovanjem združenja Sazas, med ovadenimi pa naj bi bil tudi predsednik Sazasa Matjaž Zupan.

Kot poroča Delo, so se sumi, da Združenje skladateljev in avtorjev za zaščito glasbene avtorske pravice Slovenije (Sazas) in nekateri z njim povezani akterji ne poslujejo zakonito, po prepričanju kriminalistov potrdili. Na specializirano državno tožilstvo je namreč romala kazenska ovadba zaradi sumov več uradno pregonljivih kaznivih dejanj.

Na ljubljanski policijski upravi so za Delo potrdili, da so pred časom na specializirano državno tožilstvo, ki je usmerjalo predkazenski postopek, poslali kazensko ovadbo zaradi "sumov storitve več uradno pregonljivih kaznivih dejanj, in sicer zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, pranja denarja in izneverjanja".

Kriminalisti so predkazenski postopek začeli na podlagi prijave urada za preprečevanje pranja denarja iz leta 2014. Decembra 2015 so opravili hišne preiskave na območju ljubljanske, kranjske in celjske policijske uprave, skupno pa so obiskali šest stanovanjskih in poslovnih prostorov.

Med drugim so se oglasili na naslovu predsednika Sazasa Matjaža Zupana na Gorenjskem, poslovnih prostorih Sazasa v Trzinu in družbi Stroka iz Radelj ob Dravi, ki je tako lastniško kot poslovno sicer tesno povezana s Sazasom. Sazas naj bi za poslovanje porabil skoraj tri milijone evrov na leto in prav ti visoki stroški so po informacijah Dela glavni del preiskave.

Predsednik Sazasa Zupan za pojasnila za STA ni bil dosegljiv. Podpredsednik združenje Tomaž Grubar pa je za STA dejal, da z zadevo ni seznanjen.