c S

Tudi nečlani parlamentarnih delovnih teles lahko zastavljajo proceduralna vprašanja

27.02.2017 08:09 Ljubljana, 24. februarja (STA) - Parlamentarna komisija za poslovnik je mnenja, da poslanci, ki niso člani delovnih teles, na sejah odborov lahko zastavljajo tudi proceduralna vprašanja. Razlaga najvišjega parlamentarnega akta v tem delu po njihovem mnenju ni potrebna, saj je poslovnik dovolj jasen.

Na komisijo za poslovnik se je namreč z dvema vprašanjema obrnil predsednik odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo Dušan Verbič (SMC). Zanimalo ga je, ali poslanec, ki ni član ali nadomestni član delovnega telesa, na seji tega delovnega telesa sme zastavljati proceduralna vprašanja. To področje ureja 55. člen poslovnika, ki pravi, da poslanec, ki ni član delovnega telesa, lahko sodeluje na njegovi seji, nima pa glasovalne pravice. Verbič meni, da če poslanec nima glasovalne pravice, tudi nima pravice do postavljanja proceduralnih vprašanj.

Verbič namreč na eni izmed sej odbora, ki ga vodi, Alenki Bratušek (NP) na podlagi te analogije ni dovolil postaviti proceduralnega vprašanja. Čeprav naj se komisija za poslovnik na današnji seji ne bi opredeljevala do konkretnega primera, pa je triurna seja minila predvsem v znamenju medsebojnega obračunavanja med Bratuškovo in Verbičem, ki so mu v bran stopili tudi kolegi iz poslanske skupine SMC.

Kljub temu je komisija na koncu vendarle prišla do ugotovitve, da imajo poslanci, ki se udeležujejo sej delovnih teles, pa niso njihovi člani, vse pravice, razen glasovalne. Torej lahko zastavljajo tudi proceduralna vprašanja. Ker je po mnenju komisije poslovnik v tem delu jasen, so izglasovali sklep, da poslovniška razlaga ni potrebna.

Drugo vprašanje, s katerim se je na komisijo za poslovnik obrnil Verbič, pa je povezano z možnostjo vključevanja vabljenih na seje delovnih teles v razpravo. Zanimalo ga je, ali imajo vabljeni, ki niso vlada ali predlagatelj zakona, pravico, da sodelujejo v razpravi po tistem, ko so razpravo že začeli poslanci.

Člani komisije do končnega odgovora glede tega vprašanja niso prišli, saj je 51. člen poslovnika trenutno tudi predmet razprave o spremembah poslovnika, ki jo vodi delovna skupina komisije za poslovnik. Poleg tega je predsednik DZ Milan Brglez danes napovedal, da bo sklical sestanek z vsemi predsedniki delovnih teles, na katerem bi poenotili prakso njihovega vodenja. Na predlog predsednika komisije Mateja T. Vatovca (ZL) so tako člani komisije sprejeli sklep, s katerim predlagajo, da se čim prej sprejme dogovor o sklicevanju in vodenju sej delovnih teles, v katerem naj se uredi tudi vprašanje sodelovanja vabljenih na sejo.

Komisija bi danes morala razpravljati tudi o pobudi predsednika odbora za kulturo Dragana Matića glede sklicevanja sej omenjenega odbora s tematikami, ki zadevajo uredniško politiko Radiotelevizije Slovenija. A so obravnavo te točke prekinili.