c S

Finančno ministrstvo v pospešeno reševanje pritožb kmetov gleda vključitve v sistem DDV

27.02.2017 08:03 Ljubljana, 24. februarja (STA) - Na finančnem ministrstvu bodo pospešeno zaključili postopke pritožb kmetov glede vključitve v sistem DDV, so se dogovorili na današnjem sestanku s Kmetijsko gozdarsko zbornico. S Finančno upravo RS (Furs) pa se bodo uskladili, kateri dohodki sodijo v izračun praga za vstop v sistem DDV.

Na podlagi tega bodo na ministrstvu ponovno preračunali število tistih zavezancev, ki bi morali letos vstopiti v sistem DDV, so sporočili iz zbornice.

Slednja je na ministrstvo za finance poslalo pobudo za spremembo zakonodaje, ki opredeljuje dohodke iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti. Ti se namreč vštevajo v prag 7500 evrov, nad katerim so se kmečka gospodinjstva dolžna identificirati za namene DDV.

Zbornica je ministrstvu tudi predlagala, da bi kmetje lahko pri prodaji še naprej uporabljali vezano knjigo računov, saj se rok za njihovo začasno uporabo izteka.

Predstavniki zbornice in ministrstva so se dogovorili, da bodo usklajevanje o spremembah zakonodaje kmalu nadaljevali in skušali najti ustrezno rešitev za kmete.

Ob koncu lanskega leta je bilo namreč skoraj 800 kmetij prisiljenih v vstop v sistem DDV, saj so se jim v še dovoljen prag 7500 evrov všteli poleg katastrskega dohodka tudi druge prihodke iz ukrepov skupne kmetijske politike.