c S

Še zadnji dan za prijavo za člane fiskalnega sveta

27.02.2017 11:56 Ljubljana, 27. februarja (STA) - Na finančnem ministrstvu še do danes opolnoči čakajo na prijave, prispele na januarja objavljeni razpis za predsednika in dva člana fiskalnega sveta. To je že četrto iskanje članov organa, katerega naloga bo v skladu z leta 2015 sprejetim zakonom o fiskalnem pravilu bdeti nad slovenskimi javnimi financami.

Slovenija bi morala fiskalni svet dobiti še pred koncem leta 2015, potem ko je DZ poleti tistega leta sprejel izvedbeni zakon o fiskalnem pravilu. A se je zapletlo, saj dva javna poziva nista pripeljala do ustreznih kandidatov, na tretjem razpisu izbrani kandidati pa marca lani niso dobili zadostne dvotretjinske podpore v DZ.

Četrti razpis je finančno ministrstvo objavilo 27. januarja letos. Tudi tokrat morajo biti kandidati strokovnjaki s področja makroekonomije, javnih financ ali ekonomije. Imeti morajo najmanj 10 let delovnih izkušenj na svojem strokovnem področju, pri čemer se ocenjujejo tudi poslovna uspešnost, uspešnost na dosedanjih delovnih mestih in ugled.

Koliko prijav so doslej prejeli, na ministrstvu ne razkrivajo. So pa v javnosti že zaokrožila nekatera imena, med njimi nekdanjega finančnega ministra Dušana Mramorja, ki pa je prejšnji teden že povedal, da se na razpis ne bo prijavil.

Čeprav je po toliko neuspešnih razpisih vedno težje najti primerne kandidate, pa je finančna ministrica Mateja Vraničar Erman optimistična. "Delamo vse, kar je v naši moči, da v tokratnem poskusu pridemo do ustrezne kombinacije oziroma do kandidatov, ki bi lahko v DZ dobili potrebno podporo 60 glasov," je prejšnji teden dejala za STA.

Glavna naloga fiskalnega sveta bo ocenjevanje vzdržnosti in skladnosti javnofinančne politike s fiskalnim pravilom. Pri tem bo pripravljal tako oceno upoštevanja fiskalnega pravila za predlog državnega proračuna oz. rebalansa kot tudi oceno skladnosti že izvršenih proračunov. Prav tako bo fiskalni svet bdel nad izvajanjem 212 občinskih proračunov ter tudi pokojninske in zdravstvene blagajne.