c S

Šest držav brez volilne pravice v ZN zaradi neplačanih obveznosti

24.02.2017 13:50 New York, 24. februarja (STA) - Venezuela, Papua Nova Gvineja, Vanuatu, Libija, Sudan in Zelenortski otoki so zaradi neplačanih obveznosti ostali brez volilne pravice v Generalni skupščini Združenih narodov.

Papua Nova Gvineja mora, če želi spet dobiti volilno pravico, plačati 139.000 dolarjev, Vanuatu 19.000 dolarjev, Venezuela, ki je volilno pravico izgubila drugič v treh letih, pa 24 milijonov dolarjev.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je o suspenzih držav že obvestil predsednika generalne skupščine ZN, so v izjavi za javnost potrdili Združeni narodi,

To je nov udarec za Papuo Novo Gvinejo. Prejšnji teden je namreč državni dobavitelj električne energije PNG Power prekinil dobavo elektrike parlamentu, vladi, policijo in številnim vladnim agencijam, ki niso plačevale računov. Teh se je nabralo žeza okrog 8,5 milijona dolarjev, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Predstavniki Papue Nove Gvineje odločitve ZN še niso komentirali.

Po ustanovni listini ZN mora vsaka država članica ZN plačati določeno članarino, da ohrani volilno pravico v Generalni skupščini. Znesek izračuna odbor, ki upošteva bruto domači proizvod države, zunanji dolg in prihodke na prebivalca. Država članica pravico izgubi, če redno ne plačuje, razen če dokaže, da ni zmožna plačevati. Oktobra je generalna skupščina ZN odločila, da lahko štiri države - Komori, Sao Tome in Principe, Gvineja Bisau in Somalija - še vedno ohranijo pravico do glasovanja, čeprav zamujajo s plačili.