c S

EU uspela s tožbo proti Rusiji zaradi prepovedi uvoza prašičev

24.02.2017 13:31 Bruselj, 24. februarja (STA) - Pritožbeni organ Svetovne trgovinske organizacije (WTO) je danes potrdil, da je Rusija z uvedbo prepovedi uvoza živih prašičev, prašičjega mesa ter drugih proizvodov iz prašičjega mesa iz EU leta 2014 kršila mednarodna trgovinska pravila.

Rusija je uvoz živih prašičev in nekaterih proizvodov iz prašičjega mesa prepovedala leta 2014, ker se je v državah na vzhodu EU pojavilo nekaj primerov afriške prašičje kuge. EU, ki je bila zaradi prepovedi prikrajšana za izvoz v vrednosti 1,5 milijarde evrov, je zato pri WTO sprožila postopek.

Odbor WTO je že avgusta lani ugotovil, da ruski ukrepi ne temeljijo na ustreznih mednarodnih standardih, ter da kršijo pravila organizacije. Današnja odločitev potrjuje to ugotovitev ter Rusijo in vse druge članice WTO ponovno opozarja na njihove obveznosti glede spoštovanja mednarodnih standardov, so danes sporočili v Bruslju.

Ob tem so opozorili zlasti na načelo regionalizacije, ki omogoča trgovino s posameznih območij države, ki so priznana kot prosta škodljivcev ali bolezni, ne glede na zdravstveno stanje v preostalih delih države.

EU ima enega najučinkovitejših sistemov za zdravje živali in varnost živil na svetu, vključno z visokimi ravnmi odkrivanja in strogimi pravili o obvladovanju tveganj. Proizvodi EU z območij brez bolezni so varni, zato nobeni državi ni treba ohranjati neupravičenih uvoznih omejitev, poudarjajo v Bruslju in Rusijo pozivajo, naj odpravi neutemeljene ukrepe ter podjetjem iz EU omogoči, da spet začnejo normalno poslovati z ruskimi partnerji.