c S

Višji sodniki potrdili sodbo v zadevi Orleška gmajna

24.02.2017 14:11 Koper, 24. februarja (STA) - Senat koprskega višjega sodišča je v četrtek potrdilo sodbo okrožnega sodišča v ponovljenem sojenju v zadevi Orleška gmajna, v kateri so bili obsojeni nekdanji predsednik Luke Koper Robert Časar, nekdanji poslanec Srečko Prijatelj in poslovnež Marjan Mikuž spoznani za krive.

Senat okrožnega sodišča je konec novembra lani Časarja zaradi nedovoljenega sprejemanja daril obsodil na leto in pet mesecev zapora, nato pa mu je izrekel enotno kazen petih let in devetih mesecev zapora, kar je bilo enako kot po prvem sojenju pred štirimi leti.

Kazen je združil s tisto, ki mu jo je sodišče v tej isti zadevi prisodilo zaradi zlorabe položaja predsednika uprave Luke Koper in je prestala tudi sito vrhovnega sodišča. Sodbo so pred dvema letoma vrhovni sodniki namreč le delno razveljavili, poročajo današnje Primorske novice.

Prijatelja je sodišče zaradi sprejemanja nedovoljene nagrade in napeljevanja obsodilo na leto in pet mesecev ter na leto zapora, nato pa je tudi njemu izreklo enotno kazen šestih let zapora. Prijatelj je kazen odslužil v celoti še pred odločitvijo vrhovnih sodnikov, ki so njegovi zahtevi za varstvo zakonitosti ugodili. V zaporu je preživel štiri leta in pet mesecev, nato pa so ga pogojno izpustili. Okrožno sodišče je za krivega spoznalo tudi Mikuža, a mu je kazen odpustilo, poročajo Primorske novice.

Višje sodišče je potrdilo tudi prvostopenjsko odločitev o odvzemu premoženjske koristi, tako bo moral Časar vrniti 86.000 evrov, Prijatelj pa 245.000 evrov, kolikor naj bi jima kot podkupnino za sklenjen posel izročil Mikuž.